Βιοδιαθεσιμότητα πολικών φαινολικών ενώσεων σε ιστούς και ορό ζωικών προτύπων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2016 (EL)
Βιοδιαθεσιμότητα πολικών φαινολικών ενώσεων σε ιστούς και ορό ζωικών προτύπων

Κατσαρού, Αγγελική Ι.

Η παρούσα εργασία αποτελεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση της βιοδιαθεσιμότητας των φαινολικών ενώσεων (ΦΕ) που λαμβάνονται με τη διατροφή. Για το σκοπό αυτό αξιολογήθηκαν in vivo διατροφικές μελέτες σε ζωικά μοντέλα και στον άνθρωπο. Στις διατροφικές παρεμβάσεις που εξετάστηκαν οι ΦΕ χορηγούνταν ως συστατικά τροφίμων, ως καθαρές-απομονωμένες ουσίες ή ως εκχυλίσματα εγκλεισμένα σε κατάλληλα φαρμακευτικά μέσα.Οι ΦΕ αποτελούν πεδίο αυξανόμενου ερευνητικού ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια. Κυρίαρχοι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες που παρουσιάζουν, ο πιθανός ρόλος τους στην πρόληψη νοσημάτων που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες και η αφθονία τους στη διατροφή του ανθρώπου. Συνεπώς, η κατανόηση του μεταβολισμού και της βιοδιαθεσιμότητάς των ΦΕ είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να διερευνηθεί και να αξιολογηθεί η in vivo βιοδραστικότητά τους.Η βιοδιαθεσιμότητα των ΦΕ που λαμβάνονται από τη διατροφή παρουσιάζει μεγάλη ετερογένεια. Οι πιο άφθονες ΦΕ στα τρόφιμα δεν έχουν απαραίτητα και τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ενεργών μεταβολιτών μέσα στο σώμα. Επιπλέον, η κατανομή των ΦΕ στη συστημική κυκλοφορία δε συσχετίζεται άμεσα με τις συγκεντρώσεις των ενώσεων στους ιστούς. Οι μεταβολίτες των ΦΕ, πέραν του γαστρεντερικού σωλήνα, έχουν ανιχνευτεί σε ποικιλία άλλων ιστών στα τρωκτικά όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι νεφροί, ο σπλήνας, το πάγκρεας, ο προστάτης, η μήτρα, οι ωοθήκες, οι μαστοί, οι όρχεις, η ουροδόχος κύστη, τα οστά και το δέρμα. Επίσης, έχουν βρεθεί σε ανθρώπινους ιστούς όπως οι νεφροί, ο προστάτης και οι μαστοί. Παρόλα αυτά, οι μελέτες που αφορούν στην κινητική και στην in situ κατανομή των φαινολικών ενώσεων είναι περιορισμένες.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

φαινολικέςενώσεις
τρόφιμα
βιοδιαθεσιμότητα
ορός
in situ

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2016-07-14


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.