Διατροφικές συνήθειες και γνωσιακή έκπτωση σε άτομα άνω των 65 ετών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2016 (EL)
Διατροφικές συνήθειες και γνωσιακή έκπτωση σε άτομα άνω των 65 ετών

Πράπα, Αδαμαντία Ε.

Η γνωσιακή έκπτωση αποτελεί έναν- σχετιζόμενο με την ηλικία- αποσυντονισμό της γνωσιακής λειτουργίας, ο οποίος εμφανίζεται με αυξανόμενες δυσκολίες στις γνωσιακές λειτουργίες. Η γνωσιακή έκπτωση μπορεί να οδηγήσει στην ήπια γνωσιακή εξασθένηση (mild cognitive impairment MCI) και τελικά την άνοια. Τα τελευταία χρόνια το ερευνητικό ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί στη μελέτη της επίδρασης συνολικά της δίαιτας και του διαιτητικού προτύπου πάνω στη γνωσιακή λειτουργία. Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί ένα διαιτητικό πρότυπο που φαίνεται να σχετίζεται θετικά με χαμηλότερη επίπτωση για MCI και AD. Η παρούσα μελέτη αποτελεί κομμάτι της μελέτης HELIAD. Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 411 ενήλικες εθελοντές ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι συμμετέχοντες εξετάσθηκαν για νευροψυχικές διαταραχές από νευρολόγους. Η αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης έγινε με ένα ημι-ποσοτικό ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (Food Frequency Questionnaire). Σε υπο-δείγμα (N=17) πραγματοποιήθηκαν επιπλέον 3 ανακλήσεις 24ωρου. Στο συνολικό δείγμα, μεγαλύτερη προσκόλληση στη Μεσογειακή Δίαιτα συσχετίστηκε θετικά με τη συνολική βαθμολογία στη δοκιμασία MMSE. Ακόμα, συσχέτιση φάνηκε να υπάρχει μεταξύ της συνολικής βαθμολογίας στο MMSE και συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων, συγκεκριμένα με την κατανάλωση μη επεξεργασμένων δημητριακών, λαχανικών ως σαλάτα, φρούτων και χυμών, ψαριών, καφέ, τσάι και τυριών πλήρη σε λιπαρά. Αντίθετα, αρνητική συσχέτιση παρατηρήθηκε μεταξύ της βαθμολογίας στο MMSE και της κατανάλωσης επεξεργασμένων δημητριακών. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες και τα, άτομα ηλικίας ≤70ετών είχαν μεγαλύτερο βαθμό προσκόλλησης στη Μεσογειακή Δίαιτα σχέση με τις γυναίκες και τα άτομα ηλικίας >70 ετών, αντίστοιχα. Η μελέτη αυτή υποδεικνύει τη θετική συσχέτιση μεταξύ της Μεσογειακής Δίαιτας και της γνωσιακής λειτουργίας σε άτομα άνω των 65 ετών.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Διατροφή
διατροφικές συνήθειες
ηλικιωμένοι
γνωσιακή λειτουργία
μεσογειακή διατροφή

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2016-07-14


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.