Διατροφικές συνήθειες και γνωσιακή έκπτωση σε άτομα άνω των 65 ετών

 
This item is provided by the institution :
Harokopio University
Repository :
Library & Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2016 (EN)
Διατροφικές συνήθειες και γνωσιακή έκπτωση σε άτομα άνω των 65 ετών

Πράπα, Αδαμαντία Ε.

Η γνωσιακή έκπτωση αποτελεί έναν- σχετιζόμενο με την ηλικία- αποσυντονισμό της γνωσιακής λειτουργίας, ο οποίος εμφανίζεται με αυξανόμενες δυσκολίες στις γνωσιακές λειτουργίες. Η γνωσιακή έκπτωση μπορεί να οδηγήσει στην ήπια γνωσιακή εξασθένηση (mild cognitive impairment MCI) και τελικά την άνοια. Τα τελευταία χρόνια το ερευνητικό ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί στη μελέτη της επίδρασης συνολικά της δίαιτας και του διαιτητικού προτύπου πάνω στη γνωσιακή λειτουργία. Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί ένα διαιτητικό πρότυπο που φαίνεται να σχετίζεται θετικά με χαμηλότερη επίπτωση για MCI και AD. Η παρούσα μελέτη αποτελεί κομμάτι της μελέτης HELIAD. Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 411 ενήλικες εθελοντές ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι συμμετέχοντες εξετάσθηκαν για νευροψυχικές διαταραχές από νευρολόγους. Η αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης έγινε με ένα ημι-ποσοτικό ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (Food Frequency Questionnaire). Σε υπο-δείγμα (N=17) πραγματοποιήθηκαν επιπλέον 3 ανακλήσεις 24ωρου. Στο συνολικό δείγμα, μεγαλύτερη προσκόλληση στη Μεσογειακή Δίαιτα συσχετίστηκε θετικά με τη συνολική βαθμολογία στη δοκιμασία MMSE. Ακόμα, συσχέτιση φάνηκε να υπάρχει μεταξύ της συνολικής βαθμολογίας στο MMSE και συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων, συγκεκριμένα με την κατανάλωση μη επεξεργασμένων δημητριακών, λαχανικών ως σαλάτα, φρούτων και χυμών, ψαριών, καφέ, τσάι και τυριών πλήρη σε λιπαρά. Αντίθετα, αρνητική συσχέτιση παρατηρήθηκε μεταξύ της βαθμολογίας στο MMSE και της κατανάλωσης επεξεργασμένων δημητριακών. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες και τα, άτομα ηλικίας ≤70ετών είχαν μεγαλύτερο βαθμό προσκόλλησης στη Μεσογειακή Δίαιτα σχέση με τις γυναίκες και τα άτομα ηλικίας >70 ετών, αντίστοιχα. Η μελέτη αυτή υποδεικνύει τη θετική συσχέτιση μεταξύ της Μεσογειακής Δίαιτας και της γνωσιακής λειτουργίας σε άτομα άνω των 65 ετών.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Διατροφή
διατροφικές συνήθειες
ηλικιωμένοι
γνωσιακή λειτουργία
μεσογειακή διατροφή

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2016-07-14


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)