Συμβολικά τοπία μνήμης: η δημόσια γλυπτική στο Δήμο Κηφισιάς

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2016 (EL)

Συμβολικά τοπία μνήμης: η δημόσια γλυπτική στο Δήμο Κηφισιάς

Δρόσου, Καλλιόπη

Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση των αντιλήψεων και στάσεων των κατοίκων του ευρύτερου Δήμου Κηφισιάς-Νέας Ερυθραίας-Εκάλης για τον κοινωνικό ρόλο των μνημείων ως φορέα μηνυμάτων και αξιών. Συγκεκριμένα, η έρευνα επικεντρώθηκε στην εξέταση της σχέσης της δημόσιας γλυπτικής με τη διατήρηση της συλλογικής ιστορικής μνήμης των μόνιμων κατοίκων της πόλης. Από τη στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας προέκυψε ότι, παρόλο που οι κάτοικοι της περιοχής αναγνωρίζουν τη μνημονευτική λειτουργία των μνημείων που έχει στόχο να ενισχύσει την κυρίαρχη συλλογική μνήμη, οι ίδιοι αντιλαμβάνονται οριακά τη σύνδεση της δημόσιας γλυπτικής με την ίδια την ιστορία της Κηφισιάς. Η οριακή σύνδεση μνημείου-μνήμης-τοπικής ιστορίας επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι η διέγερση της μνήμης δεν είναι μια διαδικασία που προκαλείται αυτόματα από την παρουσία ενός μνημείου στο χώρο. Η ανάγκη να θυμόμαστε το παρελθόν και την ιστορία του τόπου εξαρτάται συχνά και από τις αντίστοιχες προθέσεις της ανθρώπινης κοινότητας. Χωρίς, δηλαδή, την πολιτική και ατομική βούληση για ενεργοποίηση της μνήμης τα μνημεία παραμένουν γυμνά νοηματικού περιεχομένου, εγκαταλείπονται στη φυσική και συμβολική φθορά της λήθης. Και εδώ, ακριβώς, έγκειται η αναγκαιότητα ανάδειξης και αξιοποίησης των δημόσιων μνημείων. Ειδικότερα, η Δημόσια Γλυπτική στο Δήμο Κηφισιάς θα μπορούσε να διαδραματίσει παιδευτικό ρόλο και να κινήσει το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής για την ενασχόλησή τους με την τοπική ιστορία, μέσω υλοποίησης –από το δήμο ή από ιδιωτικούς φορείς– τοπικών πολιτιστικών δράσεων, ξεναγήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων με σκοπό την προσέγγιση και κατανόηση της ιστορίας του τόπου.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Μνημεία - Ελλάδα - Αττική (Νομός) - Κηφισιά
ανάδειξη δημόσιας γλυπτικής
τέχνη
μνημείο
κοινό
τοπική ιστορία
δημόσιος χώρος
μνήμη
εκπαιδευτικά προγράμματα
Τέχνη - Ελλάδα - Αττική (Νομός) - Κηφισιά


2016-07-11


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.