Επίδραση ηλιακής ακτινοβολίας σε βιοδραστικά συστατικά και βιταμίνη D σε μανιτάρια του γένους Pleurotus: διατροφική παρέμβαση

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2016 (EL)
Επίδραση ηλιακής ακτινοβολίας σε βιοδραστικά συστατικά και βιταμίνη D σε μανιτάρια του γένους Pleurotus: διατροφική παρέμβαση

Κολονίτσιου, Χρυσούλα

Τα μανιτάρια, χάρη στην υψηλή διατροφική αξία αλλά και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, έχουν αποτελέσει μέρος της διατροφής του ανθρώπου από την αρχαιότητα. Τα νωπά μανιτάρια περιέχουν υγρασία μεταξύ 80 και 95 %, ενώ τα αποξηραμένα μανιτάρια περιέχουν κατά βάρος ~ 22% πρωτεΐνη, με τα περισσότερα από τα απαραίτητα αμινοξέα, ~ 5% λίπος, ~ 63% υδατάνθρακες και ~ 10% ανόργανα συστατικά. Επιπλέον τα εδώδιμα μανιτάρια περιέχουν πολλά βιοδραστικά συστατικά με ποικίλα οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν (α) η μελέτη της επίδρασης της ηλιακής ακτινοβολίας στα βιοδραστικά συστατικά -και βιταμίνη D2- μανιταριών Pleurotus ostreatus και (β) διατροφική παρέμβαση σε υγιείς εθελοντές με αποξηραμένα μανιτάρια P.ostreatus τα οποία είχαν παραμείνει στο σκοτάδι ή είχαν εκτεθεί σε ηλιακή ακτινοβολία, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυξάνονται τα επίπεδα της βιταμίνης D στον ορό των εθελοντών. Για τον σκοπό αυτό προσδιορίσθηκαν μακροσυστατικά (ενεργειακό περιεχόμενο, πρωτεΐνη, β-γλυκάνες, τέφρα), μικροσυστατικά (στερόλες, λιπαρά οξέα, ολικές και απλές πολυφαινόλες και βιταμίνη D2) και αντιοξειδωτικές ιδιότητες (ικανότητα δέσμευσης της ελευθέρης ρίζας DPPH και αναγωγική δύναμη) σε αποξηραμένα μανιτάρια P. Ostreatus που είχαν εκτεθεί σε ηλιακή ακτινοβολία επί 3 ώρες, είτε είχαν παραμείνει στο σκοτάδι. Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων,η εργοστερόλη και οι μεταβολίτες της βρέθηκαν μειωμένες στα μανιτάρια που είχαν παραμείνει στον ήλιο.Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκε κλινική παρέμβαση διάρκειας 6 εβδομάδων σε 11 υγιείς γυναίκες ηλικίας 18-45 ετών, κατά την οποία οι εθελόντριες κατανάλωναν κάθε ημέρα 30 gr αποξηραμένων μανιταριών που είχαν ή δεν είχαν παραμείνει στον ήλιο. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D στον ορό και των 2 ομάδων, αλλά τα αποτελέσματα των 2 ομάδων δεν διέφεραν στατιστικά σημαντικά.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

βιταμίνη D
Pleurotus ostreatus
Μανιτάρια
εργοστερόλη
ηλιακή ακτινοβολία

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2016-07-11


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.