Impact of beta-glucan on the intestinal microbiota of a high risk colon cancer population (polypectomised patients)

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2016 (EL)

Επίδραση της κατανάλωσης β-γλυκάνης στον εντερικό μικροβιόκοσμο ασθενών που έχουν υποστεί πολυποδεκτομή
Impact of beta-glucan on the intestinal microbiota of a high risk colon cancer population (polypectomised patients)

Turunen, Katja T.

Η δημιουργία του καρκίνου του παχέος εντέρου ξεκινά με την εμφάνιση προκαρκινικών όγκων (πολύποδες), είναι μακρόχρονη και περιλαμβάνει αρκετά ενδιάμεσα στάδια. Οι β-γλυκάνες είναι πολυσακχαρίτες που ασκούν ανοσορυθμιστική και αντικαρκινική δράση. Σκοπός της μελέτης ήτανη διερεύνηση της επίδρασης της κατανάλωσης της β-γλυκάνηςαπό κριθάρι στον εντερικό μικροβιόκοσμο ασθενών που έχουν υποβληθεί σε πολυποδεκτομή και στη γενοτοξικότητα και κυτταροτοξικότητα της υδατικής φάσης των κοπράνων (ΥΦΚ) τους. 69 εθελοντές πήραν μέρος καικατανάλωσαν ψωμί (125g/ημερησίως) με ή χωρίς β-γλυκάνη (3g) για τρεις μήνες. Συλλέχθηκαν δείγματα κοπράνων κατά την έναρξη, την 30η ημέρα, την 90η ημέρα και δύο εβδομάδες μετά τη λήξη της παρέμβασης. Καταμετρήθηκαν εντερικοί μικροοργανισμοί,δύο βακτηριακά ένζυμα, το pH, η υγρασία των κοπράνων και τα πτητικά λιπαρά οξέα. Η γενοτοξικότητα της ΥΦΚ εκτιμήθηκε σε επιθηλιακά εντερικά κύτταρα (Caco-2), με τη μέθοδο COMET. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στους μικροβιακούς πληθυσμούς μεταξύ των δύο ομάδων. Η ομάδατη; β-γλυκάνης εμφάνισε υψηλότερο πληθυσμό του Bifidobacterium spp. την 90η ημέρα σε σύγκριση με την έναρξη. Παρατηρήθηκε αύξηση στην συγκέντρωση του βαλερικού οξέος καθώς και στο άθροισμα των άλλων SCFAsκατά την 90η ημέρα συγκρινόμενα με την ομάδα ελέγχου. Γενοτοξικότητα παρουσίασαν 49% των δειγμάτων της ΥΦΚ κατά την έναρξη της παρέμβασης. Η γενοτοξικότητα στην ομάδα της β-γλυκάνης μειώθηκε κατά τη διάρκεια της παρέμβασης φτάνοντας σε στατιστικά σημαντικά επίπεδα την 90η ημέρα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Οι εθελοντές κατανάλωσαν το εμπλουτισμένο ψωμί με β-γλυκάνη χωρίς κάποια σημαντικά γαστρεντερολογικά προβλήματα. Η β-γλυκάνη θα μπορούσε να παρέχει προστασία έναντι εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

thesis
Διδακτορική Διατριβή (EL)
Doctoral Dissertation (EN)

Έντερα - Μικροβιολογία
Καρκίνος του παχέος εντέρου (CRC), β-γλυκάνη, εντερικός μικροβιόκοσμος, υδατική φάση των κοπράνων (WF), πολυποδεκτομή


2016-09-29


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.