Επίδραση παρέμβασης με φυσικό συμπλήρωμα διατροφής στην κατάσταση θρέψης ασθενών με ΙΦΝΕ

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2016 (EL)

Επίδραση παρέμβασης με φυσικό συμπλήρωμα διατροφής στην κατάσταση θρέψης ασθενών με ΙΦΝΕ

Λουμπουρδή, Σταυρούλα

Η ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ΙΦΝΕ) περιλαμβάνει τη νόσο Crohn και την Ελκώδη Κολίτιδα. Η μαστίχα Χίου παράγεται από τον κορμό και τα κλαδιά του μαστιχόδεντρου, που είναι γνωστό ως Μαστιχοφόρος Σχίνος με ρητινώδη μορφή. Είναι πλούσια σε τερπένια και πολυφαινόλες, τα οποία της προσδίδουν ευεργετικές ιδιότητες, κάποιες από τις οποίες και πιο σημαντικές είναι η αντιοξειδωτική και η αντιφλεγμονώδης δράση. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της ημερήσιας πρόσληψης 2,8γρ Μαστίχας Χίου για τη διάρκεια τριών μηνών έναντι εικονικού σκευάσματος, σε ασθενείς με ενεργή νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα. Για την αξιολόγηση μετρήθηκαν: Εργαστηριακοί δείκτες φλεγμονής και η κλινική εικόνα των ασθενών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Μαστίχα Χίου φάνηκε να βελτιώνει την κλινική εικόνα των ασθενών. Μείωση παρατηρήθηκε επιπλέον και στους εργαστηριακούς δείκτες φλεγμονής. Συμπερασματικά, η πρόσληψη συμπληρώματος μαστίχας Χίου ως φυσικού προϊόντος φαίνεται να έχει θετική επίδραση στη μείωση της εντερικής φλεγμονής. Τα δεδομένα αποτελούν αρχικά αποτελέσματα μιας μεγαλύτερης κλινικής μελέτης με χορήγηση μαστίχας Χίου σε ασθενείς με ΙΦΝΕ και μέχρι τώρα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Επομένως, μεγαλύτερο δείγμα ασθενών θα διαλευκάνει την αρχική υπόθεση της μελέτης.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

καλπροτεκτίνη κοπράνων
Ιδιοπαθής Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
Νόσος Crohn
λυσοζύμη κοπράνων
Ελκώδης κολίτιδα


2016-10-12


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.