Καρκίνος του παχέος εντέρου, διαγνωστικοί μοριακοί δείκτες και αντιοξειδωτικά

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2016 (EL)
Καρκίνος του παχέος εντέρου, διαγνωστικοί μοριακοί δείκτες και αντιοξειδωτικά

Μπαντοτάκη, Ευδοξία

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, colorectal cancer (CRC), αποτελεί τον τρίτο πιο κοινό τύπο καρκίνου τόσο ως προς την επίπτωση όσο και ως προς τη θνησιμότητα. Προς το παρόν ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης είναι η χειρουργική αφαίρεση του όγκου, συχνα παράλληλα με τη χημειοθεραπεία. Ακόμη και μετά από ολική αφαίρεση του όγκου στο 50% περίπου των περιπτώσεων οι ασθενείς καταλήγουν λόγω απομακρυσμένων μεταστάσεων. Η πιθανότητα επιβίωσης ενός ασθενούς με CRC εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου, γεγονός που τονίζει την αναγκαιότητα έγκαιρης διαγνωσης της νόσου. Λόγω της υψηλής επεμβατικότητας των μεθόδων διάγνωσης κρίνεται αναγκαία η εύρεση ενός συστήματος διάγνωσης και σταδιοποίησης που βασίζεται σε μοριακές παραμέτρους. Η χρήση καρκινικών δεικτών μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη στη διάγνωση, στην πρόγνωση της εξέλιξης της νόσου, καθώς και στην εξατομικευμένη παρακολούθηση της ανταπόκρισης των ασθενών στη θεραπεία. Από τους σημαντικότερους δείκτες είναι το γονιδιοKRAS στην περίπτωση της θεραπείας με αντίσωμα έναντι του υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα, epidermal growth factor receptor (EGFR) για μεταστατική ασθένεια(mCRC). Ένα μεγάλο ποσοστό τουCRC σχετίζεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής και δυνατό να αποφευχθούν. Ο πιο ισχυρός παράγοντας κινδύνου τρόπου ζωής είναι η διατροφή. Tα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό πιθανά αντικαρκινικών παραγόντων, στους οποίους περιλαμβάνονται τα καροτενοειδή, η βιταμίνηC και E και το σελήνιο. Η έγκυρη και έγκαιρη διατροφική παρέμβαση μπορεί να αποκαταστήσει τις επιπτώσεις της κακής θρέψης και να μειώσει τους κινδύνους περαιτέρω νοσηρότητας στους επιζώντες του καρκίνου.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

παχύ έντερο
αντιοξειδωτικά
μοριακά μονοπάτια μοριακοί δείκτες πρόγνωσης
Καρκίνος

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2016-09-26


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.