Αλληλεπιδράσεις γονιδίων και διατροφής στην τρίτη ηλικία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Αλληλεπιδράσεις γονιδίων και διατροφής στην τρίτη ηλικία

Γρηγορίου, Ευφημία

Το γήρας είναι μία πολυπαραγοντική διαδικασία έκπτωσης της λειτουργίας των κυττάρων, ο ρυθμός της οποίας εξαρτάται τόσο από εξωγενείς όσο και από ενδογενείς παράγοντες. Ένας από τους σημαντικότερους εξωγενείς παράγοντες είναι και η διατροφή. Η θεωρία του οξειδωτικού στρες και της παραγωγής ελευθέρων ριζών εξηγεί πολλές αλλαγές που σχετίζονται με το γήρας. Το MnSOD είναι ένα αντιοξειδωτικό ένζυμο το οποίο σχετίζεται με την προστασία από την αθηροσκλήρωση, στην πορεία της οποίας καθοριστικό ρόλο παίζει η οξείδωση των LDL λιποπρωτεϊνών. Στην παρούσα μελέτη εκτιμήθηκε η συχνότητα εμφάνισης του πολυμορφισμού Ala16Val στο γονίδιο του MnSOD και η σχέση του πολυμορφισμού με τα επίπεδα oxLDL στο πλάσμα και τις διατροφικές συνήθειες 175 ηλικιωμένων ατόμων. Η συχνότητα εμφάνισης του πολυμορφισμού (Ala: 0.53, Val: 0.47) είναι παρόμοια με άλλες μελέτες. Στους ηλικιωμένους (γυναίκες και άντρες) βρέθηκε αρνητική συσχέτιση του γονότυπου Val/Val με τα επίπεδα oxLDL-C (stand. β= -0,271, p=0,010 για τις γυναίκες και stand. β=-0,210, p=0.050 για τους άντρες). Παράλληλα, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στους άνδρες και στις γυναίκες με Val/Val γονότυπο είναι χαμηλότερα σε σχέση με τους φορείς του Ala αλληλομόρφου (Ala/Ala και Ala/Val).O Val/Val γονότυπος φαίνεται πως έχει προστατευτική δράση έναντι στην οξείδωση της LDL στους ηλικιωμένους, ωστόσο περαιτέρω μελέτες είναι απαραίτητες για τη πλήρη διευκρίνιση του ακριβή ρόλου του πολυμορφισμού.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Οξειδωτικό στρες
Ηλικιωμένοι - Διατροφή
Γήρανση - Διαιτολογικές απόψεις


2008-10-23


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.