Διατροφικές συνήθειες και δείκτες κατάστασης θρέψης σε παιδιά 9-13 ετών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2016 (EL)
Διατροφικές συνήθειες και δείκτες κατάστασης θρέψης σε παιδιά 9-13 ετών

Ζάνα, Αντέλα

Σκοπός: Η αξιολόγηση τη διαιτητικής πρόσληψης των βιταμινών Α και Ε, του χαλκού, και του ψευδαργύρου, και των επιπέδων τους στο αίμα, σε παιδιά 9-13 ετών, από την Ελλάδα. Επιπλέον, η διερεύνηση της συσχέτισης της διαιτητικής πρόσληψης με τα επίπεδά των μικροθρεπτικών αυτών συστατικών στο αίμα.Μεθοδολογία: Η μέτρηση του χαλκού και του ψευδαργύρου, έγινε σε δείγμα 586 παιδιών της συγχρονικής επιδημιολογικής μελέτης "Healthy Growth", και των βιταμινών Α και Ε, σε 299 παιδιά. Η μελέτη περιελάμβανε διατροφική αξιολόγηση, ανθρωπομετρήσεις, κλινική εξέταση και αιμοληψίες για βιοχημικές αναλύσεις (μέτρηση ρετινόλης, α-τοκοφερόλης, χαλκού και ψευδαργύρου πλάσματος). Οι ανεπάρκειες των μικροθρεπτικών συστατικών, ορίστηκαν για συγκεντρώσεις χαλκού πλάσματος <0,90 mg/L, ψευδαργύρου πλάσματος <0,70 mg/L, ρετινόλης πλάσματος <0,2 mg/L, και α–τοκοφερόλης πλάσματος <5 mg/L.Αποτελέσματα: Το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών ήταν 41,8%. Τα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια, είχαν υψηλότερη συνολική ημερήσια διαιτητική πρόσληψη (p<0,001), μέση διαιτητική πρόσληψη χαλκού (p=0,013), και βιταμίνης Ε (p=0,002). Εντοπίστηκαν, ανεπαρκείς διαιτητικές προσλήψεις χαλκού στο 7,9% των παιδιών, ψευδαργύρου στο 15,4%, βιταμίνης Α στο 28,1%, και βιταμίνης Ε, στο 77,3%. Υπήρχαν, υψηλότερα ποσοστά κοριτσιών με ανεπαρκή διαιτητική πρόσληψη χαλκού (p=0,001) και ψευδαργύρου (p=0,009), συγκριτικά με τα αγόρια. Ανεπαρκή επίπεδα χαλκού εντοπίστηκαν στο 24,7% του δείγματος, ψευδαργύρου στο 16,9%, ρετινόλης στο 8%, και α-τοκοφερόλης στο 31,8%. Υπήρχαν, υψηλότερα ποσοστά κοριτσιών με ανεπαρκή επίπεδα χαλκού (p=0,003), και ψευδαργύρου (p=0,003) στο αίμα, συγκριτικά με τα αγόρια. Για κανένα από τα μικροθρεπτικά συστατικά που μελετήθηκαν, δε βρέθηκαν συσχετίσεις της διαιτητικής πρόσληψης με τα επίπεδα τους στο αίμα.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

επίπεδα στο αίμα
βιταμίνη Ε
βιταμίνη Α
διαιτητική πρόσληψη
χαλκός
ψευδάργυρος

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2016-10-10


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.