Δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου μετά από διατροφική παρέμβαση σε εφήβους

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου μετά από διατροφική παρέμβαση σε εφήβους

Λιδωρίκη, Αριάδνη

Εισαγωγή: Η αθηρογόνος διαδικασία έχει σοβαρές συνέπειες και οδηγεί σε καρδιαγγειακά νοσήματα, ξεκινά από τη νεανική ηλικία θα πρέπει οι παράγοντες κινδύνου που την ευνοούν να ελέγχονται και να προλαμβάνονται από την εφηβεία. Η παρούσα μελέτη είχε σκοπό να διαπιστώσει την επίδραση διαιτών διαφορετικού γλυκαιμικού δείκτη και περιεχομένου φυτικών ινών στη γλυκόζη νηστείας και στα επίπεδα των λιπιδίων σε έφηβες κοπέλες. Μεθοδολογία : Έγινε παρέμβαση, διάρκειας πέντε εβδομάδων, σε δείγμα 48 κοριτσιών ηλικίας 12-16 ετών στην περιοχή της Αθήνας. Η Ομάδα Παρέμβασης (ΟΠ) έλαβε δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και υψηλή σε φυτικές ίνες και η Ομάδα Ελέγχου (ΟΕ) έλαβε δίαιτα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και χαμηλή σε φυτικές ίνες. Από την ΟΠ ζητήθηκε η κατανάλωση ενός ειδικά παρασκευασμένου πρότυπου μπισκότου, πλούσιου σε φυτικές ίνες, ενώ και στις δύο ομάδες έγινε συμπεριφοριστική παρέμβαση στα πλαίσια διαιτολογικών συνεδριών. Στην αρχή και στο τέλος της παρέμβασης έγιναν φυσική εξέταση, σωματομετρήσεις, μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, βιοχημικές εξετάσεις και καταγραφή ιατρικού ιστορικού. Αποτελέσματα : Ο γλυκαιμικός δείκτης της δίαιτας δεν φάνηκε να άλλαξε για καμία από τις δυο ομάδες, αλλά υπήρξε διαφορά, μεταξύ των δυο ομάδων, στην κατανάλωση φυτικών ινών (p=0,042). Η ΟΠ σημείωσε μείωση της συστολικής πίεσης (p=0,001) και των τριγλυκεριδίων (p=0,018), ενώ και οι δυο ομάδες παρουσίασαν μείωση της περιφέρειας μέσης και της LDL χοληστερόλης. Δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δυο ομάδων για τις μεταβολές των δεικτών κατά τη διάρκεια της παρέμβασης. Συμπεράσματα : Επειδή με την ολοκλήρωση της παρέμβασης δε φάνηκε διαφοροποίηση του γλυκαιμικού δείκτη στις δύο ομάδες, δε μπορεί αυτός να συσχετιστεί με τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Σίγουρα τα αποτελέσματα αυτά τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση των καρδιαγγειακών δεικτών στην εφηβική ηλικία.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Έφηβοι - Διατροφή
Καρδιά - Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Καρδιαγγειακό σύστημα - Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις


2008-03-06


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.