Τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών ασθενών με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, μετά από εξάμηνη παρέμβαση

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2016 (EL)

Τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών ασθενών με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, μετά από εξάμηνη παρέμβαση

Παπαγιάννη, Ειρήνη

Εισαγωγή-Σκοπός:Η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας μίας εξάμηνης παρέμβασης στην αύξηση της προσκόλλησης στη μεσογειακή δίαιτα και τα οφέλη αυτής σε βιοχημικά και κλινικά χαρακτηριστικά ασθενών με NAFLD. Μεθοδολογία-Υλικό:27 εθελοντές με NAFLD εντάχθηκαν τυχαία στην ομάδα ΜΔ (ν=15) ή στην ομάδα ελέγχου (ν=12) και αξιολογήθηκαν στην αρχή της μελέτης και στους 6 μήνες. Πραγματοποιήθηκε λήψη ιατρικού ιστορικού, καταγραφή κοινωνικο-δημογραφικών χαρακτηριστικών, μέτρηση ανθρωπομετρικών παραμέτρων, αξιολόγηση διατροφικής πρόσληψης και επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και αιμοληψία. Ο βαθμός προσκόλλησης της ΜΔ εκτιμήθηκε με το δείκτη MedDietScore. Στην ομάδα ΜΔ πραγματοποιήθηκαν και 7 συμβουλευτικές συνεδρίες. Αποτελέσματα:Κατά την εξάμηνη αξιολόγηση, η ομάδα ΜΔ κατανάλωνε υψηλότερη ποσότητα μη επεξεργασμένων δημητριακών (p<0,001), διαιτητικών ινών ανά 1000kcal (p=0,003) και χαμηλότερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων (p=0,04) ενώ αύξησε των δείκτη MedDietScore (p=0,01) συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Η εντός των ομάδων ανάλυση έδειξε ότι στην ομάδα ΜΔ κατά την εξάμηνη αξιολόγηση, αυξήθηκε σημαντικά ο MedDietScore (p=0,002), η κατανάλωση των μη επεξεργασμένων δημητριακών (p=0,01), η κατανάλωση διαιτητικών ινών (p=0,01) και η κατανάλωση λαχανικών (από 1,76±0,15 σε 2,84±0,27 μερίδες/ημέρα, p=0,01), ενώ μειώθηκε σημαντικά το βάρος (p=0,006), η ενεργειακή πρόσληψη (p=0,04), η κατανάλωση κόκκινου κρέατος (από 1,88±0,22 σε 1,12±0,21 μερίδες/ημέρα, p=0,009), πατάτας (από 0,42±0,05 σε 0,23±0,06 μερίδες/ημέρα,p=0,02)και σακχαρούχων αναψυκτικών (p=0,05).Μεταξύ των δύο ομάδων δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στους βιοχημικούς δείκτες, ωστόσο στην ομάδα ΜΔ αυξήθηκε η HDL-χοληστερόλη (p=0,02), μειώθηκε η ALT (p=0,02) και η hsCRP (p=0,04). Συμπεράσματα:Η εξάμηνη παρέμβαση με ομαδικές συνεδρίες σε άτομα με NAFLD βελτίωσε τις διατροφικές συνήθειες, τους δείκτες ηπατικής λειτουργίας και φλεγμονής και την προσκόλληση στη Μεσογειακή διατροφή.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Μεσογειακή δίαιτα
διαιτητικές συνήθειες
μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος


2016-10-17


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.