Διατροφική παρέμβαση σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2016 (EL)

Διατροφική παρέμβαση σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Μαραγκάκη, Άννα Μαρία

Σκοπός: Η ανάδειξη του ρόλου της ΜΔ σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα στη βελτίωση της σύστασης του σώματος, του διαιτητικού και βιοχημικού προφίλ σε επιζήσαντες από ΚΜ.Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε τυχαιοποιημένη τυφλή 6μηνη κλινική δοκιμή με 75 μετ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ΚΜ. Οι γυναίκες χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες. Η ομάδα παρέμβασης έλαβε 15ήμερη εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση βασισμένη στη ΜΔ. Η ομάδα ελέγχου έλαβε γενικές συστάσεις της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας μέσω μηνιαίας επικοινωνίας. Στην αρχή, στο 3μηνο και στο 6μηνο πραγματοποιήθηκε ανθρωπομετρικός, βιοχημικός έλεγχος και συμπλήρωση ερωτηματολογίων για διατροφική πρόσληψη και φυσική δραστηριότητα. Η Μεσογειακή διατροφή μετρήθηκε με το MD score.Αποτελέσματα: Το σωματικό βάρος, η λιπώδης μάζα σώματος, η ποσοστιαία λιπώδης μάζα σώματος, η περιφέρεια μέσης, ο ΔΜΣ, (p< 0.0001) η γλυκόζη νηστείας (p=0.011) μειώθηκαν στατιστικά σημαντικά για την ομάδα παρέμβασης, που αύξησε το MD Score κατά 2.69 (p=0.018) και την διαιτητική πρόσληψή της σε βιταμίνη C (p< 0.0001) . Η ομάδα ελέγχου αύξησε το βάρος (p=0.037), το ΔΜΣ (p=0.038), τη ολική χοληστερόλη (p=0.004) και τη διατροφική πρόσληψη σε SFA (p=0.012), MUFA (p=0.024), PUFA (p=0.022), vit A (p=0.001), vit E (p=0.015), ενώ μείωσε τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας (p=0.004). Στο τέλος της μελέτης, η ομάδα παρέμβασης έχει υψηλότερο MD Score (p< 0.0001) και διαιτητική πρόσληψη vit C (p< 0.0001) και χαμηλότερη γλυκόζη νηστείας (p=0.003).Συμπεράσματα: Η παρέμβαση βασισμένη στη ΜΔ σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα οδήγησε σε μείωση του σωματικού βάρους, του σωματικού λίπους και βελτίωση του γλυκαιμικού και διαιτητικού προφίλ σε μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έπασχαν από ΚΜ.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

δείκτης μάζας σώματος
καρκίνος μαστού
λιπώδης μάζα
Μεσογειακή διατροφή
φυσική δραστηριότητα


2016-10-07


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.