Διερεύνηση της Κορινθιακής σταφίδας ως ενός “Λειτουργικού” τροφίμου της Μεσογειακής διατροφής
Κανέλλος, Παναγιώτης
Η σταφίδα είναι φυσικά αποξηραμένο φρούτο που επιδεικνύει εν δυνάμει τις δράσεις του φρέσκου ομολόγου του, του σταφυλιού. Σκοπός της παρούσας Διδακτορικής διατριβής ήταν να μελετηθεί η πιθανή ευεργετική επίδραση στην υγεία της ένταξης της Κορινθιακής σταφίδας στη Δυτικού τύπου διατροφή του σύγχρονου καταναλωτή. Αρχικά, μελετήθηκε η βιοδιαθεσιμότητα 25 φυτοχημικών συστατικών που είχαν προσδιοριστεί στο τρόφιμο και 17 από αυτά ανιχνεύτηκαν στο πλάσμα 15 υγιών εθελοντών ενώ παρατηρήθηκε αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του ορού αίματος 1 h μεταγευματικά με ταυτόχρονη αύξηση του ολικού φαινολικού περιεχομένου. Στη συνέχεια, καταγράφηκε βελτιωμένη γλυκαιμική και ινσουλιναιμική απόκριση μετά από κατανάλωση σταφίδας σε σύγκριση με διάλυμα αναφοράς, ενώ υπολογίστηκε ότι αποτελεί τρόφιμο μέτριου γλυκαιμικού δείκτη και χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου. Επιπλέον, εξετάστηκε η επίδραση της κατανάλωσης σταφίδας σε ποικίλους δείκτες σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 όπου παρατηρήθηκε σημαντική μείωση κατά 7% στη διαστολική ΑΠ και σημαντική αύξηση κατά 13% στην αντιοξειδωτική ικανότητα του πλάσματος μετά από 6 μήνες. Στη συνέχεια, μελετήθηκε η επίδραση της ένταξης της Κορινθιακής σταφίδας στο καθημερινό διαιτολόγιο υγιών καπνιστών για διάστημα ενός μήνα όπου παρατήθηκε μείωση της διαστολικής ΑΠ, της ολικής και της LDL χοληστερόλης στις γυναίκες της ομάδας παρέμβασης. Τέλος, εξετάστηκε η επίδραση της κατανάλωσης Κορινθιακής σταφίδας στα επίπεδα ορμονών που σχετίζονται με την όρεξη και παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των επιπέδων γκρελίνης, GIP και του λόγου γκρελίνης/ομπεστατίνης μεταγευματικά. Συμπερασματικά, η Κορινθιακή σταφίδα μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός πιο υγιεινού μοντέλου διατροφής από καταναλωτές με χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που πιθανόν βρίσκονται σε κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο.