Διατροφικές συνήθειες και καρδιαγγειακός κίνδυνος σε ηλικιωμένα άτομα: επιδημιολογικές μελέτες ΑΤΤΙΚΗ & MEDIS

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2017 (EL)
Διατροφικές συνήθειες και καρδιαγγειακός κίνδυνος σε ηλικιωμένα άτομα: επιδημιολογικές μελέτες ΑΤΤΙΚΗ & MEDIS

Τρυφωνίδου, Ιωάννα Ι.

Η γήρανση είναι μια βιολογική διαδικασία που συμβαίνει φυσιολογικά σε όλα τα έμβια όντα. Κατά τη διαδικασία της γήρανσης ο οργανισμός υπόκειται σε διάφορες μεταβολές και σε μείωση της λειτουργίας διαφόρων συστημάτων του. Λόγω αυτής, η διατροφή έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, αφ’ ενός για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες, αφ’ ετέρου για να θωρακίσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια σε διάφορες νόσους. Επιπλέον, ο επιπολασμός ποικίλων χρόνιων νοσημάτων, σε συνδυασμό με τη γήρανση, καθιστά το ρόλο της διατροφής θεμελιώδη στα άτομα μεγάλης ηλικίας. Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί παγκοσμίως την κυριότερη αιτία θανάτου. Εμφανίζεται σε άτομα μέσης ηλικίας και άνω και σχετίζεται άμεσα και έμμεσα με τις διατροφικές συνήθειες. Συνεπώς οι διατροφικές ανάγκες των μεγαλύτερων ατόμων είναι ιδιαίτερες και γι’αυτό η διατροφή τους πρέπει να είναι προσεγμένη και προσαρμοσμένη, έτσι ώστε να εφοδιάζεται ο οργανισμός με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και να μην παρουσιάζονται διατροφικές ανεπάρκειες, καθώς και να μην επιβαρύνεται η κατάσταση του καρδιαγγειακού τους συστήματος. Σκοπός της εργασίας είναι να εξεταστεί η σχέση μεταξύ της προσκόλλησης στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής και του εκτιμώμενου 10-ετή καρδιαγγειακού κινδύνου, σε ηλικιωμένα άτομα που δεν έχουν διαγνωστεί για καρδιαγγειακή νόσο και διαμένουν στην περιοχή της Αττικής (μελέτη ΑΤΤΙΚΗ), καθώς και της νησιωτικής Ελλάδας (μελέτη MEDIS).

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

καρδιαγγειακή νόσος
καρδιαγγειακός κίνδυνος
Μεσογειακή διατροφή
οδηγίες
ηλικιωμένα άτομα

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2017-03-02


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.