Αλλαγές σε δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου μετά από διατροφική παρέμβαση πέντε εβδομάδων σε εφήβους

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Αλλαγές σε δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου μετά από διατροφική παρέμβαση πέντε εβδομάδων σε εφήβους

Παπαδαντωνάκη, Ελπίδα

Εισαγωγή: Σήμερα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η αθηρογόνος διαδικασία, που οδηγεί στις σοβαρές συνέπειες των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αρχίζει από τη νεανική ηλικία και επιταχύνεται από την επίδραση των διαφόρων παραγόντων κινδύνου. Συνεπώς, επιβάλλεται η έναρξη παρεμβάσεων , το αργότερο, στα μέσα της εφηβείας. Υπάρχει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον για την επίδραση που έχουν οι δίαιτες διαφορετικού γλυκαιμικού δείκτη στους παράγοντες κινδύνου. Όμως, η υπάρχουσα βιβλιογραφία υστερεί σε καλά οργανωμένες παρεμβατικές μελέτες σε πληθυσμό υγιών εφήβων. Μεθοδολογία: Παρέμβαση, διάρκειας πέντε εβδομάδων, σε δείγμα 48 κοριτσιών (12-16 ετών) στην περιοχή της Αθήνας. Η Ομάδα Παρέμβασης (ΟΠ) έλαβε δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και υψηλή σε φυτικές ίνες και η Ομάδα Ελέγχου (ΟΕ) έλαβε δίαιτα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και χαμηλή σε φυτικές ίνες. Έγινε συμπεριφοριστική παρέμβαση στα πλαίσια διαιτολογικών συνεδριών και η ΟΠ κλήθηκε να καταναλώσει ένα ειδικά σχεδιασμένο πρότυπο μπισκότο, πλούσιο σε φυτικές ίνες. Η αξιολόγηση της παρέμβασης, έγινε με τη σύγκριση ανθρωπομετρικών, βιοχημικών και διατροφικών δεικτών, που μετρήθηκαν πριν και μετά την παρέμβαση. Αποτελέσματα: Το ποσοστό παρακολούθησης των διαιτολογικών συνεδριών ήταν 98,4%. Ο γλυκαιμικός δείκτης της δίαιτας δεν φάνηκε να άλλαξε για καμία από τις δυο ομάδες, αλλά υπήρξε διαφορά, μεταξύ των δυο ομάδων, στην κατανάλωση φυτικών ινών (p=0,042). Η ΟΠ σημείωσε μείωση της συστολικής πίεσης (p=0,001) και των τριγλυκεριδίων (p=0,018), ενώ και οι δυο ομάδες παρουσίασαν μείωση της περιφέρειας μέσης (ΟΠ: p=0,013; ΟΕ: p=0,009) και της LDL χοληστερόλης (ΟΠ: p=0,011; ΟΕ: p=0,003). Δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δυο ομάδων για τις μεταβολές των δεικτών κατά τη διάρκεια της παρέμβασης. Συμπεράσματα: Δεν είναι δυνατή η συσχέτιση του γλυκαιμικού δείκτη με τα παραπάνω αποτελέσματα, αφού δεν φάνηκε διαφοροποίηση στο γλυκαιμικό δείκτη της δίαιτας των δυο ομάδων. Η παρούσα έρευνα αποτελεί τμήμα μιας ευρωπαϊκής πολυκεντρικής μελέτης. Αναμένεται ότι ο συνδυασμός των δεδομένων από όλες τις χώρες που συμμετέχουν, θα βοηθήσει στην διαμόρφωση ενός σαφούς συμπεράσματος σχετικά με την επίδραση διαιτών διαφορετικού γλυκαιμικού δείκτη και διαφορετικής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες στους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου υγιών εφήβων.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Έφηβοι - Διατροφή
Καρδιά - Ασθένειες
Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Καρδιαγγειακό σύστημα - Ασθένειες


2007-12-06


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.