Αλλαγές σε δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου μετά από διατροφική παρέμβαση πέντε εβδομάδων σε εφήβους

 
This item is provided by the institution :
Harokopio University
Repository :
Library & Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2007 (EN)
Αλλαγές σε δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου μετά από διατροφική παρέμβαση πέντε εβδομάδων σε εφήβους

Παπαδαντωνάκη, Ελπίδα

Εισαγωγή: Σήμερα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η αθηρογόνος διαδικασία, που οδηγεί στις σοβαρές συνέπειες των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αρχίζει από τη νεανική ηλικία και επιταχύνεται από την επίδραση των διαφόρων παραγόντων κινδύνου. Συνεπώς, επιβάλλεται η έναρξη παρεμβάσεων , το αργότερο, στα μέσα της εφηβείας. Υπάρχει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον για την επίδραση που έχουν οι δίαιτες διαφορετικού γλυκαιμικού δείκτη στους παράγοντες κινδύνου. Όμως, η υπάρχουσα βιβλιογραφία υστερεί σε καλά οργανωμένες παρεμβατικές μελέτες σε πληθυσμό υγιών εφήβων. Μεθοδολογία: Παρέμβαση, διάρκειας πέντε εβδομάδων, σε δείγμα 48 κοριτσιών (12-16 ετών) στην περιοχή της Αθήνας. Η Ομάδα Παρέμβασης (ΟΠ) έλαβε δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και υψηλή σε φυτικές ίνες και η Ομάδα Ελέγχου (ΟΕ) έλαβε δίαιτα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και χαμηλή σε φυτικές ίνες. Έγινε συμπεριφοριστική παρέμβαση στα πλαίσια διαιτολογικών συνεδριών και η ΟΠ κλήθηκε να καταναλώσει ένα ειδικά σχεδιασμένο πρότυπο μπισκότο, πλούσιο σε φυτικές ίνες. Η αξιολόγηση της παρέμβασης, έγινε με τη σύγκριση ανθρωπομετρικών, βιοχημικών και διατροφικών δεικτών, που μετρήθηκαν πριν και μετά την παρέμβαση. Αποτελέσματα: Το ποσοστό παρακολούθησης των διαιτολογικών συνεδριών ήταν 98,4%. Ο γλυκαιμικός δείκτης της δίαιτας δεν φάνηκε να άλλαξε για καμία από τις δυο ομάδες, αλλά υπήρξε διαφορά, μεταξύ των δυο ομάδων, στην κατανάλωση φυτικών ινών (p=0,042). Η ΟΠ σημείωσε μείωση της συστολικής πίεσης (p=0,001) και των τριγλυκεριδίων (p=0,018), ενώ και οι δυο ομάδες παρουσίασαν μείωση της περιφέρειας μέσης (ΟΠ: p=0,013; ΟΕ: p=0,009) και της LDL χοληστερόλης (ΟΠ: p=0,011; ΟΕ: p=0,003). Δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δυο ομάδων για τις μεταβολές των δεικτών κατά τη διάρκεια της παρέμβασης. Συμπεράσματα: Δεν είναι δυνατή η συσχέτιση του γλυκαιμικού δείκτη με τα παραπάνω αποτελέσματα, αφού δεν φάνηκε διαφοροποίηση στο γλυκαιμικό δείκτη της δίαιτας των δυο ομάδων. Η παρούσα έρευνα αποτελεί τμήμα μιας ευρωπαϊκής πολυκεντρικής μελέτης. Αναμένεται ότι ο συνδυασμός των δεδομένων από όλες τις χώρες που συμμετέχουν, θα βοηθήσει στην διαμόρφωση ενός σαφούς συμπεράσματος σχετικά με την επίδραση διαιτών διαφορετικού γλυκαιμικού δείκτη και διαφορετικής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες στους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου υγιών εφήβων.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Έφηβοι - Διατροφή
Diseases - Nutritional aspects
Καρδιά - Ασθένειες
Nutrition - In adolescence
Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Heart - Diseases
Καρδιαγγειακό σύστημα - Ασθένειες
Cardiovascular system - Diseases

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2007-12-06


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)