Ανάπτυξη βάσης δεδομένων για τις παραδοσιακές ελληνικές συνταγές

 
This item is provided by the institution :
Harokopio University
Repository :
Library & Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2017 (EN)
Ανάπτυξη βάσης δεδομένων για τις παραδοσιακές ελληνικές συνταγές

Καλλιντέρη, Κυριακή Γ.

Η παρούσα εργασία αποτελεί μια προσπάθεια συλλογής και καταγραφής ελληνικών παραδοσιακών συνταγών και μιας συγκριτικής διατροφικής ανάλυσης των πιτών της Κρήτης και της Ηπείρου. Στα πλαίσια της εργασίας συλλέχθηκαν και καταγράφηκαν 2585 ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, από Κρήτη, νησιά Αιγαίου, Ήπειρο, Μακεδονία, Πελοπόννησο, κεντρική Ελλάδα, νησιά Ιονίου, Θεσσαλία και Πόντο. Η συλλογή των συνταγών έγινε από βιβλία ελληνικών παραδοσιακών συνταγών όπως το Εδεσματολόγιον Ηπείρου του Αλέξανδρου Γιώτη, εθνολογικά μουσεία και ιστοσελίδες. Η Κρήτη ήταν η περιοχή με τις περισσότερες συνταγές και ο Πόντος με τις λιγότερες. Αναφορικά με τον τρόπο σερβιρίσματος, βρέθηκε ότι οι περισσότερες συνταγές αφορούν κυρίως πιάτο, ορεκτικό ή σαλάτα, επιδόρπιο, πίτες και αρτοσκευάσματα, ενώ λίγες είναι οι συνταγές για αφεψήματα και μαρινάδες. Τέλος, στις πίτες της Ηπείρου και της Κρήτης, στις οποίες επιχειρήθηκε μια πιο εκτενής μελέτη, προέκυψε ότι οι πίτες της Ηπείρου αποδίδουν πιο πολλές θερμίδες και έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και κορεσμένα λιπαρά σε σύγκριση με τις πίτες της Κρήτης. Αντίθετα οι πίτες της Κρήτης έχουν πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα φυτικών ινών.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

παραδοσιακό
συνταγή
ελληνική διατροφή
ελληνικές πίτες
βάση δεδομένων

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2017-03-06


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)