Tα Ευρωπαϊκά πρότυπα και οι ελληνικές κατευθύνσεις της εκπαίδευσης στην Οικιακή Οικονομία: η Σχολή της ΤΕΓΕΑΣ (1918-1982)

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Tα Ευρωπαϊκά πρότυπα και οι ελληνικές κατευθύνσεις της εκπαίδευσης στην Οικιακή Οικονομία: η Σχολή της ΤΕΓΕΑΣ (1918-1982)

Σοροβίγκα, Αναστασία Γ.

Η παρούσα διδακτορική διατριβή πραγματεύεται τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις ελληνικές κατευθύνσεις της εκπαίδευσης στην Οικιακή Οικονομία και ειδικότερα εστιάζεται στη μελέτη της «Οικοκυρικής και Επαγγελματικής Σχολής» στην Τεγέα της Αρκαδίας (1918-1982). Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούσαν στην εκπαίδευση στην Οικιακή Οικονομία σε χώρες της Ευρώπης με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελβετία, η οποία υπήρξε η πρωτοπόρος στη διάδοση της εκπαίδευσης αυτής σε όλη την Ευρώπη. Η εκπαίδευση της Οικιακής Οικονομίας βρήκε γόνιμο έδαφος και αποδοχή, λόγω της έγκαιρης προσέγγισης των αναγκών της καθημερινής μεταβαλλόμενης ζωής και της προσφοράς στο γυναικείο φύλο μιας ισορροπημένης ανάπτυξης του μυαλού, της καρδιάς και των χεριών. Στα Σκανδιναβικά κράτη, Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, δινόταν έμφαση στη διδασκαλία της μαγειρικής, Στο Βέλγιο, Ολλανδία, Φινλανδία, Τσεχοσλοβακία, η διδασκαλία της Οικιακής Οικονομίας προσανατολιζόταν κυρίως στην αγροτική εκπαίδευση, στην Αγγλία και Ελβετία η φοίτηση στις σχολές Οικιακής Οικονομίας μετά την αποφοίτησή τους από το δημοτικό σχολείο ήταν υποχρεωτική. Στη Ρουμανία και Γιουγκοσλαβία το ενδιαφέρον στράφηκε στην εκπαίδευση των κοριτσιών στη διαχείριση των του οίκου τους. Στη Γαλλία, η ιδιωτική πρωτοβουλία πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της διδασκαλίας του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας.Στο δεύτερο κεφάλαιο εξετάζεται η επίδραση των ευρωπαϊκών προτύπων εκπαίδευσης του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας στην Ελλάδα και στον εκτός συνόρων Ελληνισμό και η ίδρυση και λειτουργία σχολών αγροτικής Οικιακής Οικονομίας από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς. Στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο αναλύεται διεξοδικά η εκπαίδευση των νέων κοριτσιών στην «Επαγγελματική και Οικοκυρική Σχολή» Τεγέας (1918-1982), με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

thesis
Διδακτορική Διατριβή (EL)
Doctoral Dissertation (EN)

Διοίκηση
Διδασκόμενα μαθήματα
Σχολεία - Διοίκηση και οργάνωση
Οικιακή οικονομία
Οικοκυρική Σχολή Τεγέας
Εκπαίδευση
Εκπαίδευση - Ελλάδα


2007


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.