Προσομοίωση της μεταφοράς της σαχάριας σκόνης στη Ανατολική Μεσόγειο θάλασσα και την Κύπρο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Προσομοίωση της μεταφοράς της σαχάριας σκόνης στη Ανατολική Μεσόγειο θάλασσα και την Κύπρο

Μακρυγιάννη, Νεφέλη Κ.

Η παρούσα εργασία επικεντρώθηκε στη μελέτη της προσομοίωσης της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης προς την Ανατολική Μεσόγειο, με κύριο ενδιαφέρον την περιοχή της Κύπρου. Η μελέτη βασίστηκε σε δυο γεγονότα μεταφοράς σκόνης, το πρώτο πραγματοποιήθηκε στις 22-25/03/2016, ενώ το δεύτερο πραγματοποιήθηκε στις 13-15/04/2016. Η μελέτη βασίστηκε σε ένα σύγχρονο ατμοσφαιρικό μοντέλο περιορισμένης περιοχής. Τα αποτελέσματα της προσομοίωσης επαληθεύτηκαν με την βοήθεια μετρήσεων ποιότητας αέρα από επίγειους σταθμούς μέτρησης στην Κύπρο. Οι σταθμοί των οποίων εξετάστηκαν τα δεδομένα ήταν οι σταθμού της Λάρνακας, Λευκωσίας, Λεμεσού και Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου. Οι τρεις πρώτοι σταθμοί βρίσκονται τοποθετημένοι σε περιοχές με κυκλοφοριακό φόρτο ενώ ο τελευταίος σταθμός είναι σταθμός υποβάθρου. Η ανάλυση έδειξε σε γενικές γραμμές το μοντέλο προσομοίωσε ικανοποιητικά τα δύο γεγονότα. Οι προβλέψεις όπως ήταν αναμενόμενο ήταν πιο κοντά στις μετρήσεις του σταθμού της Αγίας Μαρίνας. Αυτό συμβαίνει καθώς οι υπόλοιποι σταθμοί οι οποίοι βρίσκονται σε περιοχές με κυκλοφοριακό φόρτο επηρεάζονται από πολλές διαφορετικές πηγές σκόνης, με αποτέλεσμα να μη μετρούν μόνο μικροσωματίδια σκόνης φυσικής προέλευσης. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι οι σταθμοί της Λεμεσού, Λάρνακας και Λευκωσίας έδωσαν μεγαλύτερες τιμές φορτίου και συγκέντρωσης σκόνης συγκριτικά με το μοντέλο. Διαφορές στο μοντέλο και στις μετρήσεις οφείλονταν επίσης, στη αραιή οριζόντια διακριτοποίηση του μοντέλου, αλλά και στον υπολογισμό της συγκέντρωσης της σκόνης από 5 διαφορετικές ομάδες μεγέθη σωματιδίων (particle size bins) από το μοντέλο.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Μεταφορά Σκόνης
Κύπρος
Σαχάρα
Μεσόγειος
Μοντέλο WRF-Chem


2017-03-21


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.