Χρήση ελαιολάδου για επάλειψη της επιδερμίδας πρόωρων νεογνών: επίδραση στη μικροβιακή χλωρίδα του δέρματος

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2007 (EL)
Χρήση ελαιολάδου για επάλειψη της επιδερμίδας πρόωρων νεογνών: επίδραση στη μικροβιακή χλωρίδα του δέρματος

Χατζοπούλου, Στυλιανή

Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα πρόωρα νεογνά των οποίων το δέρμα δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί και δεν μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό φραγμό στην είσοδο των μικροοργανισμών. Στα νεογνά αυτά η διαδικασία ωρίμανσης του δέρματος επιταχύνεται σημαντικά και φαίνεται ότι εντός 2 εβδομάδων δημιουργείται ώριμη κεράτινη στιβάδα. Η ανάγκη νοσηλείας τους σε ειδικές μονάδες και με τη χρήση μέσων που τραυματίζουν την επιδερμίδα τους αποτελεί ένα επιπλέον λόγο για την μόλυνσή τους, δεδομένου ότι τα ίδια δεν διαθέτουν ώριμο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι μικροοργανισμοί που ανιχνεύονται συνήθως στο δέρμα μπορεί να εξελιχθούν σε ευκαιριακά παθογόνα και να προκαλέσουν σήψη στα πρόωρα νεογνά. Σκοπός της μελέτης αυτής είναι να γίνει μία πρώτη καταγραφή της μικροχλωρίδας της επιδερμίδας πρόωρων νεογνών ιδιαίτερα χαμηλού βάρους. Επίσης, μελετάται η χρήση του ελαιολάδου για επάλειψη σε πρόωρα νεογνά και η σύγκριση της μικροχλωρίδας του δέρματός τους την 1η, 7η και 14η ημέρα της ζωής τους με τα αντίστοιχα νεογνά της ομάδας ελέγχου, τα οποία δεν έχουν υποστεί αυτή την διαδικασία. Στη μελέτη αυτή έχουν πάρει μέρος 35 πρόωρα νεογνά..Οι μικροοργανισμοί που μελετήθηκαν ήταν η ολική αερόβια μεσόφιλη μικροχλωρίδα, η ολική αναερόβια μεσόφιλη μικροχλωρίδα, τα εντεροβακτήρια (Enterobacteriaceae), το Enterococcus spp, το Staphylococcus spp., το S. aureus, οι μύκητες, οι ζύμες, και το Candida spp. Το ελαιόλαδο δεν αποτελεί παράγοντα επηρεασμού των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, σε πρόωρα νεογνά χαμηλού σωματικού βάρους. Δεν παρατηρείται αδιαμφισβήτητη επίδραση του ελαιολάδου στη μικροβιακή χλωρίδα του δέρματος. Ωστόσο, πιθανολογείται ότι η τοπική επάλειψη με ελαιόλαδο συμβάλλει στην ομαλότερη πορεία της εξέλιξης της μικροβιακής χλωρίδας των πρόωρων νεογνών.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Πρόωρα - Ανάπτυξη
Premature infants - Growth
Πρόωρα - Ασθένειες
Νεογνά
Olive oil
Premature infants - Diseases
Ελαιόλαδο

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2007-10-10


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.