Η επίδραση διατροφικού συμπληρώματος σε δείκτες φλεγμονής στον ορό ασθενών με ΙΦΝΕ

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Η επίδραση διατροφικού συμπληρώματος σε δείκτες φλεγμονής στον ορό ασθενών με ΙΦΝΕ

Δήμας, Ιωάννη Δ.-Π.

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου αναφέρεται σε μια χρόνια υποτροπιάζουσα φλεγμονώδη διαταραχή του γαστρεντερικού σωλήνα, η οποία χαρακτηρίζεται τόσο από εντερικές όσο και εξωεντερικές εκδηλώσεις. Η νόσος θεωρείται πολυπαραγοντική. Λόγω των παρενεργειών και της δυσκολίας συμμόρφωσης σε χρόνια φαρμακευτική αγωγή, η επιστημονική κοινότητα αναζητά φυσικά προϊόντα για τη διατήρηση ύφεσης της νόσου.Η Μαστίχα Χίου (ΜΧ) είναι φυσική αρωματική ρητίνη που εκκρίνεται από τον κορμό και τα κλαδιά του μαστιχόδενδρου, πλούσια σε τερπένια και πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν ευεργετικές ιδιότητες.Ο σκοπός αυτής της διατριβής ήταν να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της ημερήσιας πρόσληψης 2.8g συμπληρώματος ΜΧ για μια περίοδο τριών μηνών, έναντι εικονικού φαρμάκου σε ενήλικες ασθενείς με ενεργό νόσο του Crohn, όπως αντανακλάται από το δείκτη δραστηριότητας Harvey-Bradsaw, ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά και το ερωτηματολόγιο ποιότητας ζωής, βιοχημικά ευρήματα, και φλεγμονώδεις δείκτες ορού IL-6 και IL-10.38 ασθενείς με νόσο του Crohn σε έξαρση συμμετείχαν. Κανένας ασθενής δεν διέκοψε τη συμβατική φαρμακευτική αγωγή του για την ασθένεια κατά τη διάρκεια της μελέτης.Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Αν και δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική βελτίωση της κλινικής κατάστασης και της ποιότητας ζωής, ούτε του μοριακού δείκτη IL-6, ανιχνεύθηκε μια στατιστικά σημαντική αύξηση του σιδήρου του ορού και μείωση του ινωδογόνου στην ομάδα παρέμβασης, καθώς και μια μείωση της IL-10 (στατιστικά μη σημαντική).Εν κατακλείδι, υπάρχει απόδειξη ότι η καθημερινή πρόσληψη μαστίχας μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην πορεία της νόσου του Crohn. Ωστόσο, ένας μεγαλύτερος αριθμός ασθενών είναι απαραίτητος για ανάλυση και εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Ελκώδης Κολίτιδα
IL-6.
Ιδιοπαθής Φλεγμονώδης Νόσος του Εντέρου
Νόσος Crohn
IL-10


2017-03-22


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.