Οιστρογόνα τροφίμων και καρκίνος

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2005 (EL)
Οιστρογόνα τροφίμων και καρκίνος

Μυλωνά, Βαρβάρα

Η δράση των ενδογενών οιστρογόνων παίζει ρόλο σε αρκετές μορφές νεοπλασματικής νόσου. Η οιστρογονική δράση προάγει την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού και διεγείρει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού που διαθέτουν υποδοχείς οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα παίζουν επίσης ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου του ενδομητρίου, ενώ υψηλά επίπεδά τους κατά τη διάρκεια της κύησης θεωρείται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο των όρχεων. Αντίθετα, φαίνεται ότι έχουν προστατευτική δράση απέναντι στον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρκίνο του προστάτη. Λιγότερο ξεκαθαρισμένος είναι ο ρόλος των ενδογενών οιστρογόνων στον καρκίνο των ωοθηκών.Στα τρόφιμα έχουν διαπιστωθεί αρκετές ουσίες με οιστρογονική δράση. Αυτές είναι είτε φυσικά συστατικά των τροφίμων (φυτοοιστρογόνα) είτε συνθετικές χημικές ουσίες που μεταφέρονται στα τρόφιμα από το περιβάλλον (περιβαλλοντικά οιστρογόνα ή ξενοοιστρογόνα). Τα φυτοοιστρογόνα είναι πολυφαινολικές ενώσεις φυτικής προέλευσης που παρουσιάζουν δομική ομοιότητα με το ενδογενές οιστρογόνο 17β-οιστραδιόλη. Η ομοιότητα αυτή τους επιτρέπει να συνδέονται με τους οιστρογονικούς υποδοχείς διαφόρων οργάνων και να εκδηλώνουν οιστρογονικές ή αντιοιστρογονικές δράσεις. Επιπλέον, εμφανίζουν και μία σειρά άλλων δράσεων, ανεξάρτητων των υποδοχέων οιστρογόνων. Οι κύριες τάξεις φυτοοιστρογόνων είναι οι ισοφλαβόνες, οι λιγνάνες, οι κουμεστάνες και τα στιλβένια.Μελέτες δείχνουν ότι οι ισοφλαβόνες και οι λιγνάνες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η προστατευτική τους δράση φαίνεται ότι αυξάνεται όσο μικρότερη είναι η ηλικία που αρχίζει η κατανάλωσή τους. Τα φυτοοιστρογόνα μπορούν να διεγείρουν την αύξηση των νεοπλασματικών κυττάρων και να αναστείλλουν τη δράση της ταμοξιφαίνης σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Για το λόγο αυτό, γυναίκες που πάσχουν ή βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου, θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση υψηλών δόσεων φυτοοιστρογόνων. Οι ισοφλαβόνες και οι λιγνάνες φαίνεται ότι μπορούν να δράσουν προστατευτικά απέναντι και σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη και του παχέος εντέρου.Οι ευεργετικές δράσεις των φυτοοιστρογόνων σε σχέση με τον καρκίνο φαίνεται ότι μπορούν να εκδηλωθούν με μία ελάχιστη πρόσληψη της τάξης των 30-50 mg ημερησίως. Η κατανάλωση φυτοοιστρογόνων μέσα από συμπληρώματα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα, δεδομένου ότι λίγα στοιχεία είναι διαθέσιμα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων αυτών. Προσλήψεις έως 2 mg/kg ΣΒ ημερησίως φαίνεται, πάντως, ότι είναι ασφαλείς για τις περισσότερες ομάδες πληθυσμού.Τα περιβαλλοντικά οιστρογόνα που περιέχονται στα τρόφιμα προέρχονται είτε από τη μόλυνση του περιβάλλοντος (PCBs και οργανοχλωριωμένα φυτοφάρμακα) είτε από την επεξεργασία των τροφίμων (parabens και ουσίες που μεταναστεύουν από τα υλικά συσκευασίας). Οι ουσίες αυτές εμφανίζουν ασθενέστερη οιστρογονική δράση σε σχέση με τα φυτοοιστρογόνα και τα προσλαμβανόμενα ποσά τους μέσω της τροφής είναι πολύ μικρότερα.Η επιστημονική έρευνα για τη σχέση ξενοοιστρογόνων και καρκίνου έχει επικεντρωθεί στις οργανοχλωριωμένες ενώσεις (PCBs και οργανοχλωριωμένα φυτοφάρμακα). Τα διαθέσιμα στοιχεία, στο σύνολό τους, δεν υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η έκθεση στις ενώσεις αυτές αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Λιγότερα δεδομένα υπάρχουν για το ρόλο των ξενοοιστρογόνων σε άλλες μορφές καρκίνου. Κάποια αποτελέσματα δείχνουν ότι η έκθεση σε οργανοχλωριωμένες ενώσεις κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής ίσως να σχετίζεται με αυξημένη επίπτωση καρκίνου των όρχεων.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Cancer - Nutritional aspects
Καρκίνος - Διαιτολογικές απόψεις
Estrogens
Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Οιστρογόνα
Diet in disease

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2005


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.