Εκτίμηση αλλαγής σύστασης σώματος μετά τη χορήγηση κορτικοειδών για θεραπευτικούς σκοπούς

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2005 (EL)

Εκτίμηση αλλαγής σύστασης σώματος μετά τη χορήγηση κορτικοειδών για θεραπευτικούς σκοπούς

Καλιαρντά, Σοφία

Ο σκοπός της εκπόνησης της παρούσας εργασίας είναι η εκτίμηση της αλλαγής σύστασης σώματος μετά τη χορήγηση γλυκοκορτικοειδών για θεραπευτικούς σκοπούς, η οποία έγινε με τη μέθοδο της βιβλιογραφικής ανασκόπησης. Τα γλυκοκορτικοειδή είναι πολύ ωφέλιμες ουσίες λόγω της φαρμακολογικής τους δράσης, αφού είναι ισχυροί αναστολείς των φλεγμονωδών αποκρίσεων και γι’ αυτό το λόγο είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Παρ’ όλη τη χρησιμότητά τους όμως, επιφέρουν πλήθος παρενεργειών ιδιαιτέρως στη σύσταση του σώματος. Παρόμοια με τις ανεπιθύμητες ενέργειες της χορήγησης γλυκοκορτικοειδών, είναι και τα κλινικά σημεία του συνδρόμου Cushing, δηλαδή της ενδογενούς υπερέκκρισης κορτιζόλης. Για το λόγο αυτό, το σύνολο των εκδηλώσεων των παρενεργειών της χορήγησης μεγάλων δόσεων γλυκοκορτικοειδών ονομάζεται ιατρογενές ή εξωγενές σύνδρομο Cushing. Οι κυριότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης, δηλαδή υπεργλυκαιμία, ινσουλινοαντοχή και υπερινσουλιναιμία, η αυξημένη συσσώρευση λίπους σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, δημιουργώντας κεντρική παχυσαρκία, καθώς επίσης και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην όψη των ατόμων αυτών. Ο αυξημένος καταβολισμός των πρωτεϊνών είναι μία ακόμη παρενέργεια των γλυκοκορτικοειδών, ιδιαιτέρως στους σκελετικούς μυς των άνω και κάτω άκρων, προκαλώντας ακόμη και μυοπάθεια λόγω της χορήγησης γλυκοκορτικοειδών. Επίσης, η μείωση της οστικής μάζας και πυκνότητας είναι μία σοβαρή παρενέργεια που προκύπτει από την επίδραση των γλυκοκορτικοειδών σε ποικίλους μηχανισμούς οστεοποίησης ή οστικής απορρόφησης. Ακόμη, τα γλυκοκορτικοειδή έχουν σημαντικές επιδράσεις σε διαφόρους μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος δρώντας κυρίως ανασταλτικά και κάνοντας τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις, σε μηχανισμούς που συμμετέχει η αυξητική ορμόνη καθυστερώντας συχνά την ανάπτυξη και τέλος στην έκκριση κορτικοτροπίνης προκαλώντας ατροφία των επινεφριδίων. Γενικά, περισσότερες μελέτες πάνω στο θέμα αυτό θα είναι πολύ χρήσιμες για την κατανόηση των επιδράσεων των γλυκοκορτικοειδών και των μηχανισμών με τους οποίους δρουν.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Σύσταση σώματος
Σύνδρομο Cushing
Ασθένειες - Θεραπεία


2005


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.