Διατροφική παρέμβαση με κελυφωτό φιστίκι (Pistacia vera) σε διαβητικά ζωικά πρότυπα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Διατροφική παρέμβαση με κελυφωτό φιστίκι (Pistacia vera) σε διαβητικά ζωικά πρότυπα

Μαραγκοπούλου, Ευθαλία Π.

Σκοπός της μελέτης είναι να αξιολογήσει την πιθανή ευεργετική επίδραση της χορήγησης του καρπού του κελυφωτού φιστικιού (Pistacia Vera, PV) σε ζωικά πρότυπα σακχαρώδη διαβήτη. Το κελυφωτό φιστίκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις και φυτικές στερόλες ενώ το λίπος που περιέχει αποτελείται κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Μελετήθηκαν 25 αρσενικοί αρουραίοι τύπου Wistar σωματικού βάρους 350-400 g και ηλικίας 18 εβδομάδων οι οποίοι μοιράστηκαν τυχαία σε 4 ομάδες: normal control (n=5) που έλαβε την τυπική δίαιτα, normal + pistachios (n=6) που ταυτόχρονα με την τυπική δίαιτα έλαβε και τα φιστίκια, diabetic control (n=7) που έλαβε την τυπική δίαιτα και diabetic + pistachios (n=7) που ταυτόχρονα με την τυπική δίαιτα έλαβε και τα φιστίκια. Οι δίαιτες είχαν 10% περιεκτικότητα σε λίπος και ήταν ισοθερμιδικές. Τα ζώα έγιναν διαβητικά μετά από ενδοπεριτοναϊκή χορήγηση STZ (STZ 40 mg/kg bw). Την ημέρα 1 και την ημέρα 28 έγινε αιμοληψία μετά από 6ωρη νηστεία και παραλαβή του ορού/πλάσματος. Μετρήθηκαν οι βασικές βιοχημικές παράμετροι (γλυκόζη, τριακυλογλυκερόλες, ολική χοληστερόλη, HDL-χοληστερόλη, AST, ALT, γ-GT) και στο τέλος της παρέμβασης πραγματοποιήθηκε δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη (OGTT). Τα ζώα ζυγίζονταν 1 φορά την εβδομάδα. Την 30η ημέρα έγινε ευθανασία των ζώων και παραλήφθηκε αίμα από το οποίο φυλάχθηκε ορός και πλάσμα για μελλοντικές αναλύσεις. Επίσης απομονώθηκαν το πάγκρεας και το ήπαρ και φυλάχθηκαν για να ακολουθήσει παθολογοανατομική εξέταση. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η χορήγηση του κελυφωτού φιστικιού δεν επηρέασε το σωματικό βάρος των ζώων, τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος και των υπόλοιπων βιοχημικών παραμέτρων που μελετήθηκαν σε καμία από τις ομάδες. Οι πιθανές ευεργετικές επιδράσεις του κελυφωτού φιστικιού χρήζουν περαιτέρω έρευνας.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Διατροφή
Σακχαρώδης διαβήτης - Διαιτολογικές απόψεις
κελυφωτό φιστίκι
φαινολικές ενώσεις
διαβήτης
Διαιτητική θεραπεία
φυτοστερόλες
αρουραίοι Wistar
Διαβήτης


2017-07-11


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.