Σύγκριση διατροφικών συνηθειών ασθενών με περιοδοντίτιδα και υγιών εθελοντών. Μελέτη ασθενών-μαρτύρων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Σύγκριση διατροφικών συνηθειών ασθενών με περιοδοντίτιδα και υγιών εθελοντών. Μελέτη ασθενών-μαρτύρων

Φούντα, Χριστίνα Α.

Η σχέση διατροφής και περιοδοντίτιδας είναι ανεπαρκώς μελετημένη αν και συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να λειτουργήσουν προστατευτικά ως προς την εμφάνιση της. Η μελέτη αυτή πραγματεύεται την σχέση των διατροφικών συνηθειών του γενικού πληθυσμού με την περιοδοντική κατάσταση. Για τον σκοπό αυτόν, μελετούνται και συγκρίνονται τα διατροφικά πρότυπα και η πρόσληψη μακρο- και μικρο-θρεπτικών συστατικών μεταξύ υγιών μαρτύρων και ασθενών με περιοδοντίτιδα. Η πιθανή συσχέτισή τους διερευνάται με κλινικές, βιοχημικές και μικροβιολογικές παραμέτρους. Το τελικό δείγμα της μελέτης αυτής θα αποτελούν 250 άτομα με τουλάχιστον 4 δόντια με όμορη απώλεια πρόσφυσης ≥6 mm και 250 άτομα που να μην εμφανίζουν όμορη απώλεια πρόσφυσης μεγαλύτερη από 3 mm, ηλικίας 30-70 ετών, ενώ στη παρούσα μελέτη αναλύονται τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τους πρώτους είκοσι συμμετέχοντες. Για την διατροφική ανάλυση χρησιμοποιούνται ανακλήσεις 24ώρου, ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων και υπολογισμός του MedDietScore. Η περιοδοντική εξέταση περιλαμβάνει τους δείκτες BoP (αιμορραγία κατά την ανίχνευση), GI (ουλικό δείκτη) και PI (δείκτη πλάκας). Φάνηκε ότι οι ασθενείς κατανάλωναν περισσότερες μερίδες φρούτων και ψαριών ανά εβδομάδα και είχαν υψηλότερη πρόσληψη γαλακτόζης σε σχέση με τους υγιείς. Θετική συσχέτιση με τους κλινικούς δείκτες έχουν κάποια αμυλούχα τρόφιμα (όπως λευκό ρύζι), το χοιρινό κρέας, γλυκά (παγωτό) και η κατανάλωση νατρίου. Αντιθέτως, ανάστροφη σχέση δείχνει η κατανάλωση μπανάνας, ξηρών καρπών και η πρόσληψη βιταμίνης C, μαγγανίου, χαλκού, ασβεστίου, βιοτίνης, φυτικών ινών και παραδόξως η κατανάλωση συνολικών και επιμέρους σακχάρων. Η πλειοψηφία των αποτελεσμάτων συμφωνεί με την υπάρχουσα βιβλιογραφία ενώ η διαμόρφωση των υπολοίπων θα έχει ενδιαφέρον κατά το τελικό δείγμα.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Διατροφικές συνήθειες
μακροθρεπτικά συστατικά
περιοδοντική νόσος
μικροθρεπτικά συστατικά
διατροφή
Περιοδοντίτιδα


2017-07-18


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.