Μπορούν οι ξηροί καρποί να αποτελέσουν ευεργετικό σνακ για καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου; Ινσουλινοαντίσταση, σακχαρώδης διαβήτης (βιβλιογραφική μελέτη)

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Μπορούν οι ξηροί καρποί να αποτελέσουν ευεργετικό σνακ για καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου; Ινσουλινοαντίσταση, σακχαρώδης διαβήτης (βιβλιογραφική μελέτη)

Καφύρα, Μαρία Δ.

Είναι γνωστό πως η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι ευεργετική λειτουργώντας προστατευτικά σε περιπτώσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων Η ευεργετική αυτή επίδραση σε καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου δύναται να φανερώνει την ύπαρξη σχέσεως μεταξύ των ξηρών καρπών και της εκδήλωσης ή/και εδραίωσης ινσουλινοαντίστασης. Η παρούσα εργασία αποτελεί μια συστηματική ανασκόπηση των κλινικών δοκιμών και των επιδημιολογικών μελετών της σύγχρονης βιβλιογραφίας, οι οποίες πραγματεύονται την επίδραση κατανάλωσης πληθώρας ειδών ξηρών καρπών στους δείκτες γλυκαιμικού ελέγχου. Τα είδη των ξηρών καρπών τα οποία μελετήθηκαν ήταν τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα cashews, Brazil, macadamia, pecan και pine nuts, τα φουντούκια, τα φιστίκια, τα κελυφωτά φιστίκια, αλλά και ο συνδυασμός τους, ενώ η αναζήτηση της σχετικής βιβλιογραφίας έγινε μέσω του PubMed. Στην παρούσα εργασία περιλαμβάνονται συνολικά 89 μελέτες, εκ των οποίων 35 είναι κλινικές δοκιμές και 54 είναι επιδημιολογικές μελέτες. Τα θεωρητικά κεφάλαια της εργασίας αφορούν τη σύσταση των ξηρών καρπών, τα στατιστικά στοιχεία της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσής τους, τους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς της ινσουλινοανίστασης στους διαφορετικούς τύπους διαβήτη, τη διατροφική και φαρμακευτική αντιμετώπισή της και τρίτον, τη σχέση της με θρεπτικά συστατικά. Το τέταρτο κεφάλαιο περιλαμβάνει τις κλινικές δοκιμές και επιδημιολογικές μελέτες σχετικά με την επίδραση του κάθε ξηρού καρπού ή του μίγματος αυτών στους γλυκαιμικούς δείκτες και τα αντίστοιχα συμπεράσματα για την κατανάλωσή τους. Συμπερασματικά, οι έρευνες υποδεικνύουν την ύπαρξη ευεργετικής επίδρασης των ξηρών καρπών στην ομαλή δράση της ινσουλίνης. Οι ξηροί καρποί με τις ισχυρότερες ενδείξεις ήταν τα αμύγδαλα και τα καρύδια, αλλά και ο συνδυασμός συγκεκριμένων ειδών καρπών, σε ποσότητες μεγαλύτερες των 30 γραμμαρίων.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Σακχαρώδης διαβήτης - Διαιτολογικές απόψεις
Ξηροί καρποί
Σακχαρώδης Διαβήτης
Καρδιομεταβολικοί Παράγοντες Κινδύνου
Γλυκόζη
Αντίσταση στην ινσουλίνη


2017-07-12


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.