Μελέτη της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης ομάδων τροφίμων και της ποιότητας του σπέρματος σε δείγμα Ελλήνων ανδρών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Μελέτη της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης ομάδων τροφίμων και της ποιότητας του σπέρματος σε δείγμα Ελλήνων ανδρών

Ζαντή, Αρετή Α.

Στην παρούσα μελέτη διερευνήθηκε η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης διαφόρων ομάδων τροφίμων και της ποιότητας σπέρματος σε δείγμα 243 Ελλήνων ανδρών υπογόνιμων ζευγαριών. Η διάμεση τιμή ηλικίας των εθελοντών ήταν 38 έτη(εύρος 26-55 έτη)και η διάμεση τιμή του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ήταν 25,2kg/m2 (εύρος 17-39kg/m2). Ένα υψηλό ποσοστό των εθελοντών (79%) εμφάνιζε μη-φυσιολογικές τιμές για μία τουλάχιστον από τις παραμέτρους ανάλυσης του σπερμοδιαγράμματος, σύμφωνα με τα κριτήρια ποιότητας σπέρματος του WHO (2010). Η ανάλυση λογιστικής παλινδρόμησης που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι μετά από έλεγχο για την ηλικία, τον ΔΜΣ, τη φυσική δραστηριότητα, το κάπνισμα, το άγχος, την πρόσληψη οινοπνεύματος και τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη, η πιθανότητα να έχουν οι εθελοντές φυσιολογικές τιμές παραμέτρων του σπερμοδιαγράμματος (όπως φυσιολογική συγκέντρωση και κινητικότητα των σπερματοζωαρίων) ήταν περίπου 2 φορές μεγαλύτερη για κάθε μερίδα μη-επεξεργασμένων δημητριακών, φρούτων, λαχανικών και ελαιόλαδου που κατανάλωναν, ενώ ήταν 3 έως και 15 φορές μεγαλύτερη για κάθε μερίδα ψαριού και οσπρίων που κατανάλωναν (P<0.05). Αντιθέτως, η κατανάλωση γαλακτοκομικών πλήρους λίπους και κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε με 30-50% χαμηλότερη πιθανότητα να έχουν φυσιολογική συγκέντρωση και κινητικότητα των σπερματοζωαρίων τους (P<0.05). Τελικά η κατανάλωση ομάδων τροφίμων όπως μη-επεξεργασμένων δημητριακών, φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ψαριού και ελαιολάδου σχετίζεται θετικά με την ποιότητα του σπέρματος ανδρών υπογόνιμων ζευγαριών. Αντιθέτως, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και πλήρων γαλακτοκομικών φαίνεται πως αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης μη-φυσιολογικών παραμέτρων σπέρματος.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Ανθρώπινη - Διαιτολογικές απόψεις
Γονιμότητα
σπερμοδιάγραμμα
ομάδες τροφίμων
τρόπος ζωής
υπογόνιμοι άνδρες
ποιότητα σπέρματος


2017-07-10


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.