Αξιολόγηση διατροφικών συνηθειών που αφορούν τα γλυκά τρόφιμα σε ομάδα εθελοντριών ελληνικής καταγωγής

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Αξιολόγηση διατροφικών συνηθειών που αφορούν τα γλυκά τρόφιμα σε ομάδα εθελοντριών ελληνικής καταγωγής

Τόγκα, Κωνσταντίνα Μαρία Π.

Η κατανάλωση ζάχαρης δημιουργεί ευχαρίστηση αλλά η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία. Ο σκοπός της μελέτης είναι να αξιολογήσει τη συνήθη πρόσληψη γλυκών τροφίμων, τη διατροφική συμπεριφορά, και να εξηγήσει τον τρόπο που αυτά σχετίζονται με τα γευστικά κατώφλια, την αντίληψη της έντασης και την ηδονική προτίμηση της γλυκιάς γεύσης. Για την αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών και συμπεριφορών, 30 γυναικών 18 – 35 ετών ελληνικής καταγωγής, αναπτύχθηκε ένα μη ποσοτικοποιημένο ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων. Η αρέσκεια γλυκών τροφίμων αξιολογήθηκε με ένα ερωτηματολόγιο αναλογικών και εκατοστιαίων κλιμάκων (100mm). Η αντίληψη της έντασης και η ηδονική προτίμηση διαλυμάτων σουκρόζης αξιολογήθηκαν σε ειδικά κατασκευασμένες βαθμονομημένες κλίμακες μεγέθους (gLMS). Για τον προσδιορισμό των γευστικών κατωφλίων πραγματοποιήθηκε η διαδικασία 3-AFC. Όλες οι παράμετροι κατηγοριοποιήθηκαν και αναλύθηκαν με τον έλεγχο ανεξαρτησίας Χ2. Η συχνότητα εβδομαδιαίας κατανάλωσης των γλυκών τροφίμων φάνηκε σχετικά χαμηλή (0,87), με την κατανάλωση των αμυλούχων γλυκών τροφίμων (1,51 ± 0,88) να υπερτερεί των υπολοίπων ομάδων των ερωτηματολογίου. Τα άτομα που αυτόχαρακτηρίστηκαν «γλυκατζήδες» κατανάλωναν σνακ (P = 0,03) και έδειξαν μεγαλύτερη αρέσκεια στο διάλυμα σουκρόζης 2,5% w/v (P = 0,01) σε σχέση με εκείνους που αυτόχαρακτηρίστηκαν «μη γλυκατζήδες». Οι συμμετέχουσες που είχαν υψηλότερα γευστικά κατώφλια, και χαμηλότερη συνεπώς ευαισθησία στη γλυκιά γεύση, φάνηκε να καταναλώνουν περισσότερα επιδόρπια συγκριτικά με τις συμμετέχουσες που είχαν υψηλότερη γευστική ευαισθησία (P = 0,027). Συμπερασματικά, οι συμμετέχουσες της μελέτης δεν καταναλώνουν συχνά γλυκά τρόφιμα. Επιπλέον, η συχνότητα κατανάλωσης γλυκών επιδορπίων μπορεί να επηρεαστεί από την ικανότητα αντίληψης της γλυκιάς γεύσης.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

γεύση
κατανάλωση
προτίμηση
Διατροφικές συνήθειες
αντίληψη
γλυκό


2017-07-07


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.