Το «Ισλαμικό Κράτος» ως απειλή για τη διεθνή ασφάλεια

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Το «Ισλαμικό Κράτος» ως απειλή για τη διεθνή ασφάλεια

Ρεκουνιώτης, Ραφαήλ Γεώργιος Α.

Η αύξηση της δυναμικότητας του ισλαμικού φονταμενταλισμού, τα τελευταία χρόνια, δικαιωματικά χρήζει περαιτέρω μελέτης και εξήγησης του φαινομένου. Στη παρούσα εργασία μελετάται η άνοδος και η δράση του σημαντικότερου, σήμερα, εκπροσώπου του ριζοσπαστικού Ισλάμ: του Ισλαμικού Κράτους. Αναλύονται τα ιστορικά τεκμήρια των αιτιών που δημιούργησαν την οργάνωση, τις σχέσεις της με την ισλαμική θρησκεία και μεταφυσική, ενώ δίνονται απαντήσεις σχετικά με το εάν είναι, ή όχι, απειλή σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, παρατίθεται λεπτομερώς η ουσία της έννοιας Διεθνής Ασφάλεια, οι διαφορετικές προσεγγίσεις και τα επίπεδα ερμηνείας που την χαρακτηρίζουν, όπως και οι τρόποι που μπορεί να επιτευχθεί καθολικά, ξεπερνώντας τα όποια αίτια την διαταράσσουν. Η πορεία των αποτελεσμάτων της έρευνας συνήγαγε στο συμπέρασμα ότι το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί μία σκληροπυρηνική σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση που επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής και την εξάπλωση του τζιχάντ σε παγκόσμιο επίπεδο, απειλώντας τα δημοκρατικά κεκτημένα και την εθνο-κρατική αντίληψη της σύγχρονης διεθνολογικής θεωρίας. Χρησιμοποιεί ακραία τρομοκρατική βία, μεθοδικές τακτικές προπαγάνδας και προσηλυτισμού, ενώ διαθέτει την δυνατότητα, τόσο για διεξαγωγή εκτεταμένων πολεμικών επιχειρήσεων, όσο και για πρόκληση εσωτερικής αστάθειας σε κυρίαρχα κράτη, συνεπώς συνιστά βασικό κίνδυνο για τη διεθνή ασφάλεια.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

ασφάλεια
γεωπολιτική
Ισλαμικό Κράτος
ισλάμ
τρομοκρατία


2017-07-13


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.