Ανάπτυξη νέων Αφεψημάτων με βάση βότανα της Κρήτης και Αξιολόγηση της αντιοξειδωτικής ικανότητάς τους

 
This item is provided by the institution :
Harokopio University
Repository :
Library & Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2017 (EN)
Ανάπτυξη νέων Αφεψημάτων με βάση βότανα της Κρήτης και Αξιολόγηση της αντιοξειδωτικής ικανότητάς τους

Κανατά, Μαρία-Χριστίνα Α.

Τα βότανα κατείχαν σπουδαία θέση στην παραδοσιακή ιατρική και ακόμη και σήμερα η κατανάλωση αφεψημάτων βοτάνων αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διατροφής του ανθρώπου. Στην παρούσα εργασία επιλέχθηκε ο Σιδερίτης, για την παρασκευή εγχύματος, που προορίζεται για καταναλώση ως ρόφημα.Κατά το παρελθόν δεν έχει γίνει αναφορά σχετικά με τις βέλτιστες συνθήκες υδατικής εκχύλισης του Σιδερίτη, ώστε να προκύψει τελικό προϊόν. Στην παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε υδατική εκχύλιση του Σιδερίτη, ώστε να προσδιοριστεί η βέλτιστη διάρκεια εκχύλισης σε κάθε θερμοκρασία, όπου τα εκχυλίσματα θα διαθέτουν υψηλό φαινολικό περιεχόμενο, ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και αποδεκτή γεύση.Σε προκαταρκτικό πείραμα που πραγματοποιήθηκε στους 60, 80°C για 90 min διαπιστώθηκε ότι στους 80°C η εκχύλιση των φαινολών του Σιδερίτη ακολουθεί κινητική πρώτης τάξεως. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι για αύξηση της θερμοκρασίας από τους 60 στους 80°C αυξάνεται η ποσότητα των φαινολών των εκχυλισμάτων για κάθε χρονική διάρκεια της εκχύλισης. Το δεύτερο πείραμα εκτελέστηκε στους 60°, 70°, 80°C και διαπιστώθηκε ότι τα τα βέλτιστα εκχυλίσματα είναι των 30 min στους 60°C, των 25 min στους 70°C και των 10 min στους 80°C. Από σύγκριση των εκχυλισμάτων με προϊόντα του εμπορίουν διαπιστώθηκε ότι τα εκχυλίσματα τα βέλτιστα εκχυλίσματα των 70°, 80°C είχαν υψηλότερο φαινολικό περιεχόμενο από το κρύο ρόφημα Sideritis scardica του εμπορίου.Επίσης, η αντιοξειδωτική ικανότητα των εκχυλισμάτων αυξήθηκε με την αύξηση της θερμοκρασίας και της χρονικής διάρκειας εκχύλισης. Τέλος, παρατηρήθηκε συσχέτιση της αντιοξειδωτικής ικανότητας και του φαινολικού περιεχομένου των εκχυλισμάτων.Τα ευρήματα, που προέκυψαν στην παρούσα εργασία μπορούν να αποτελέσουν βάση, ώστε στην συνέχεια να ακολουθήσει οργανοληπτική αξιολόγηση, προσθήκη συστατικών για βελτίωση της γεύσης και του αρώματος και δοκιμή σταθερότητας των συστατικών των εκχυλισμάτων.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Σιδερίτης
αντιοξειδωτική ικανότητα
θερμοκρασία
Αντιοξειδωτικά - Υγιειονολογικές απόψεις
φαινολικό περιεχόμενο
Βότανα - Διαιτολογικές απόψεις
εκχύλιση

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2017-07-12


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)