H επίδραση της μακροχρόνιας ελαφριάς προς μέτριας κατανάλωσης κρασιού σε δείκτες αιμόστασης σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

H επίδραση της μακροχρόνιας ελαφριάς προς μέτριας κατανάλωσης κρασιού σε δείκτες αιμόστασης σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο

Τσαγκατάκη-Τσιρίγγα, Μελίνα Μ.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, μεταξύ τους και η σεφανιαία νόσος,αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ανάμεσα στους παράγοντες κινδύνου των νοσημάτων αυτών είναι και η διατροφή, γι αυτό το λόγο έχουν προταθεί κάποια πρότυπα που προστατεύουν από την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως π.χ. αυτό της Μεσογειακής Διατροφής. Επίσης, από πολλές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι το αλκοόλ ανάλογα με την ποσότητα, την συχνότητα και το είδος του μπορεί να αποβεί επιβλαβές ή ευεργετικό για την υγεία. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν λίγες μελέτες παρέμβασης σε παθολογικό πληθυσμό που να εξετάζουν τις ευεργετικές δράσεις της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ, πιο συγκεκριμένα κόκκινου κρασιού. Σκοπός της μελέτης αυτής ήταν να Τα αυτής ήταν να ερευνηθεί η επίδραση της μέτριας προς ελαφριάς κατανάλωσης αλκοόλ σε δείκτες αιμόστασης σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Για τον σκοπό πραγματοποιήθηκε κλινική παρέμβαση και οι μέχρι στιγμής 39 εθελοντές που έχουν ολοκληρώσει χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, όπου η πρώτη κατανάλωνε 200mL/ημέρα κόκκινο κρασί, η δεύτερη 60mL τσίπουρο/ημέρα και η τρίτη απείχε από το αλκοόλ για 8 εβδομάδες. Πριν την έναρξη της παρέμβασης οι εθελοντές περνούσαν μία φάση 2 εβδομάδων αποχής από το αλκοόλ. Στους εθελοντές αυτούς έγιναν τρεις αιμοληψίες στις χρονικές στιγμές των 0, 4 και 8 εβδομάδων και 9 ανακλήσεις 24ώρου για να ελέγχονται οι διατροφικές τους συνήθειες κατά την διάρκεια της παρέμβασης. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πτυχιακής μελέτης μετρήθηκαν τα επίπεδα ινσουλίνης και P-σελεκτίνης και έγινε εκτίμηση των διατροφικών συνηθειών των εθελοντών σε επίπεδο πρόσληψης ενέργειας, μακρο και μικρο θρεπτικών συστατικών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική διαφορά ανάμεσα στις ομάδες στα επίπεδα της ινσουλίνης (p=0,28) και στα επίπεδα της P-σελεκτίνης (p=0,59) στην έναρξη της μελέτης. Επιπλέον δεν παρουσιάστηκε κάποια αλλαγή στα επίπεδα των δεικτών κατά τη διάρκεια της παρέμβασης(ινσουλίνη: p=0,34/ P-σελεκτίνη: ομάδα ελέγχου p=0,27,ομάδα κρασιού p=0,77,ομάδα τσίπουρου p=0,65). Τέλος οι διατροφικές συνήθειες των εθελοντών σε επίπεδο μακρο- και μίκρο-συστατικών δεν διαφοροποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της παρέμβασης (πρωτείνη,p=0,99/ υδατάνθρακες,p=0,57/ λίπη,p=0,63). Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν φαίνεται η κατανάλωση κρασιού ή και άλλου αλκοολούχου ποτού για διάστημα 8 εβδομάδων να επηρεάζει τα επίπεδα της ινσουλίνης και της P-σελεκτίνης σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Για να έχουμε όμως πιο αξιόπιστα αποτελέσματα απαιτείται η ολοκλήρωση της μελέτης.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Οίνος - Υγιειονολογικές απόψεις
κρασί
αθηροσκλήρωση
στεφανιαία νόσος
διατροφή
δείκτες αιμόστασης.


2017-07-13


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.