Προσδιορισμός και αξιολόγηση των διατιθέμενων προς απορρόφηση αντιοξειδωτικών από Μεσογειακά ξηρά φρούτα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Προσδιορισμός και αξιολόγηση των διατιθέμενων προς απορρόφηση αντιοξειδωτικών από Μεσογειακά ξηρά φρούτα

Μπισμπίκης, Μηνάς Β.

Η πειραματική πτυχιακή μελέτη που ακολουθεί διαπραγματεύτηκε το θέμα των φαινολικών ενώσεων στα αποξηραμένα φρούτα κατά την προσομοίωση γαστρικής πέψης in vitro. Το πείραμα προσομοίωσης πέψης που διεξάγαμε αφορούσε τα αποξηραμένα φρούτα, βιολογική Κορινθιακή σταφίδα, ξινό δαμάσκηνο, νεκταρίνι, βερίκοκο, σύκο Μεσσήνης. Μετά την προσομοίωση πέψης ακολούθησε πληθώρα προσδιορισμών με σκοπό να περιγραφούν επαρκώς οι φαινολικές ενώσεις που ήταν βιοπροσβάσιμες σε κάθε στάδιο της πέψης. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε στάδιο της πέψης μετρήθηκαν οι ολικές φαινόλες με την μέθοδο Folin Ciocalteu, οι ολικές φλαβανόλες και οι ολικές φλαβόνες. Επίσης έγινε προσδιορισμός της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας με την δοκιμή δέσμευσης ελευθέρων ριζών (DPPH) και την δοκιμή αναγωγής μεταλλικών κατιόντων (FRAP). Το πείραμα μας έδειξε ότι υπάρχει σημαντική ποσότητα φαινολικών ενώσεων στα αποξηραμένα φρούτα, η οποία μάλιστα γίνεται βιοπροσβάσιμη σε σημαντικό βαθμό κατά την πέψη. Επιπλέον αναδείχθηκαν οι διαφορές στα αποτελέσματα ανάμεσα σε διαφορετικά φρούτα, ανάμεσα σε διαφορετικά είδη φαινολικών ενώσεων και ανάμεσα στις διαφορετικές φάσεις της πέψης. Πολύ επιγραμματικά, φάνηκε ότι η ποσότητα βιοπροσβάσιμων φαινολικών ενώσεων για όλα τα φρούτα μεγιστοποιείται στην γαστρική και στην εντερική φάση. Επίσης φάνηκε ότι αξιοσημείωτη ποσότητα φαινολικών ενώσεων απορροφάται από το εντερικό επιθήλιο. Επίσης συγκρίνοντας τα φρούτα μεταξύ τους, φάνηκε ότι όλα έχουν σημαντική ποσότητα βιοπροσβάσιμων φαινολικών ενώσεων και υποκατηγοριών τους, ωστόσο μπορούμε να διακρίνουμε ότι μεταξύ αυτών που μελετήθηκαν υπερτερούν το ξινό δαμάσκηνο και η βιολογική Κορινθιακή σταφίδα, ακολουθεί το σύκο Μεσσήνης και έπονται το βερίκοκο και το νεκταρίνι.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

βιοπροσβασιμότητα
ξηρά φρούτα
προσομοίωση πέψης
αντιοξειδωτική λειτουργία
Αντιοξειδωτικά - Υγιειονολογικές απόψεις
Φαινολικές ενώσεις


2017-07-13


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.