Διατροφική παρέμβαση με γιαούρτι εμπλουτισμένο με μικροσυστατικά σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2017 (EL)
Διατροφική παρέμβαση με γιαούρτι εμπλουτισμένο με μικροσυστατικά σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ

Καραπέτσα, Ζωή Κ.

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ (ΣΔτ2) ο οποίος αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η διεθνής βιβλιογραφία κάνει αρκετές αναφορές στην πιθανή ευεργετική επίδραση του γιαουρτιού και των μικροθρεπτικών συστατικών στον ΣΔτ2. Η παρούσα ερευνητική πτυχιακή εργασία περιλαμβάνει μια διατροφική παρέμβαση με σκοπό τη διερεύνηση και την αξιολόγηση της μακροχρόνιας επίδρασης της κατανάλωσης γιαουρτιού εμπλουτισμένου με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, στην υγεία ασθενών με ΣΔτ2.Η εργασία αυτή αποτελεί μέρος μιας τυχαιοποιημένης μονά τυφλής κλινικής δοκιμής σε τρεις παράλληλες ομάδες ασθενών με ήπιο ΣΔτ2. Η πρώτη ομάδα καταναλώνει ευρωπαϊκού τύπου γιαούρτι εμπλουτισμένο με βιταμίνες Β που αποτελεί το αντικείμενο της παρούσας μελέτης, η δεύτερη ομάδα καταναλώνει λευκό στραγγιστό γιαούρτι, ενώ η τρίτη ομάδα (ομάδα ελέγχου) συνεχίζει να λαμβάνει τη συνήθη δίαιτα χωρίς συστηματική κατανάλωση γιαουρτιού. Στην αρχή αλλά και στο τέλος της διατροφικής παρέμβασης που διαρκεί 12 εβδομάδες, αξιολογούνται τα ανθρωπομετρικά, κλινικά και διατροφικά χαρακτηριστικά, ο γλυκαιμικός έλεγχος και το βιοχημικό προφίλ των εθελοντών μεταξύ άλλων. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα πριν και μετά την εισαγωγή του λειτουργικού τροφίμου στη δίαιτα, προκύπτει ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική αύξηση στην πρωτεϊνική πρόσληψη των εθελοντών και στις βιταμίνες Β1, Β2, Β5, Β6 καθώς επίσης παρατηρείται τάση μείωσης της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, της γλυκόζης νηστείας και του σωματικού βάρους των εθελοντών που έχουν ολοκληρώσει τη μελέτη έως τώρα. Τα ευρήματα αυτά είναι ενθαρρυντικά για την συνέχιση της έρευνας και αποτελούν ένδειξη ότι το συγκεκριμένο γιαούρτι σε συνδυασμό με ένα ισορροπημένο υγιεινό- διαιτητικό πρόγραμμα, θα μπορούσε να συμβάλλει στην καλύτερη υγεία του διαβητικού ασθενούς, αλλά απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

βιταμίνες Β
Σακχαρώδης διαβήτης - Διαιτολογικές απόψεις
Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ
γαλακτοκομικά προϊόντα
μικροσυστατικά
γιαούρτι

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2017-07-14


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.