Διατροφικές συνήθειες ηλικιωμένων, συσχέτιση με παχυσαρκία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Διατροφικές συνήθειες ηλικιωμένων, συσχέτιση με παχυσαρκία

Γαλιατσάτος, Μάριος Χ.

Ιστορικό: Στη συγκεκριμένη μελέτη, προσπαθήσαμε να ερευνήσουμε την επίδραση των διατροφικών συνηθειών 646 ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών, από διάφορα ελληνικά νησιά και από την Κύπρο, στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας. Μεθοδολογία: Η έρευνα συγκρίνει τις διατροφικές συνήθειες 283 ανδρών και 363 γυναικών, ηλικίας άνω των 65 ετών, από διάφορες περιοχές της Κύπρου(Άρσος, Λεμεσσός, Πάχνα, Πάφος, Έμπα, Καλλαπιά και Γεροσκίπου) και από τα νησιά Κεφαλονιά, Σαμοθράκη και Λέσβο. Για την μέτρηση και την αξιολόγηση των διατροφικών τους συνηθειών χρησιμοποιήθηκε ένα ημιποσοτικό ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, ενώ έγινε επίσης αξιολόγηση της ψυχολογικής κατάστασης των συμμετεχόντων και ανάκληση του ιατρικού τους ιστορικού για έλεγχο για τα επίπεδα λιπιδίων του αίματος και υπερχοληστερολαιμία, για τα επίπεδα γλυκόζης αίματος και σακχαρώδη διαβήτη και για υπέρταση . Αποτελέσματα: Το 78% των συμμετεχόντων ήταν παχύσαρκοι και υπέρβαροι (ΒΜΙ > 25 kg/m2). Επιπρόσθετα, το 52% των παχύσαρκων και υπέρβαρων είχε υπερχοληστερολαιμία, το 20% σακχαρώδη διαβήτη και το 64% είχε υπέρταση. Αρνητική συσχέτιση με την εμφάνιση παχυσαρκίας είχε η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, η φυσική δραστηριότητα, η οικονομική κατάσταση και η κατανάλωση χορταρικών και δημητριακών, ενώ θετική συσχέτιση παρουσίασαν η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, γλυκών και γαλακτοκομικών. Συμπέρασμα: Αν και χρειάζεται ακόμη πιο πολλή διερεύνηση με την διεξαγωγή περισσότερων και πιο εξειδικευμένων μελετών, θα μπορούσαμε να πούμε ότι παρά τις πολυποίκιλες διαφορές μεταξύ των ατόμων φυσιολογικού βάρους και των ατόμων που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα, τα παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα εμφανίζουν μία τάση αλλαγής και βελτίωσης των διατροφικών τους συνηθειών και αύξησης της φυσικής τους δραστηριότητας.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Διατροφή
Παχυσαρκία
υγεία
Διατροφικές συνήθειες
Παχυσαρκία - Ηλικιωμένοι
ελληνικά νησιά
διατροφή
Ηλικιωμένοι
παχυσαρκία


2007-07-06


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.