Σχεδιασμός και πιλοτική εφαρμογή προγράμματος διαχείρισης βάρους σε υπέρβαρους & παχύσαρκους εφήβους

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2006 (EL)

Σχεδιασμός και πιλοτική εφαρμογή προγράμματος διαχείρισης βάρους σε υπέρβαρους & παχύσαρκους εφήβους

Μαρτίνου, Γεωργία

Η συχνότητα του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας στα παιδιά και στους εφήβους έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις τις τελευταίες δεκαετίες, όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Αν λάβουμε υπόψιν τις βιολογικές και ψυχο-κοινωνικές επιπτώσεις της εφηβικής παχυσαρκίας, του αυξημένου επιπολασμού και της επίπτωσής της, καθώς και της αυξημένης πιθανότητας ένας παχύσαρκος έφηβος να παραμείνει παχύσαρκος στην ενήλικη ζωή, είναι δικαιολογημένη η προσπάθεια αντιμετώπισής της.Όπως αναφέρουν οι σύγχρονες συστάσεις, φαίνεται πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της εφηβικής παχυσαρκίας πρέπει να περιλαμβάνει παρέμβαση σε τρεις τομείς: διατροφικές συνήθειες, φυσική δραστηριότητα και συμπεριφορά. Η παρούσα μελέτη έχει σκοπό την παρουσίαση αποτελεσμάτων από την εφαρμογή ενός τρίμηνου προγράμματος διαχείρισης βάρους σε παχύσαρκους εφήβους ηλικίας 11-16 ετών. Για τη διεξαγωγή της μελέτης υπάρχει συνεργασία του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με την Παιδιατρική και Παιδοψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία». Βασικός στόχος είναι της διατροφικής παρέμβασης είναι όχι τόσο η μείωση βάρους αλλά η στροφή προς υγιεινότερο τρόπο σίτισης και η ταυτόχρονη υποστήριξη της σωματικής ανάπτυξης των εφήβων. Πριν την έναρξη του κυρίως θεραπευτικού πρωτοκόλλου πραγματοποιείται συνεδρία για την αξιολόγηση των ιατρικών εξετάσεων και ψυχομετρικών παραμέτρων, των διατροφικών συνηθειών και της διαιτητικής συμπεριφοράς του παιδιού, των σωματομετρικών χαρακτηριστικών του και της σύστασης σώματος, του οικογενειακού ιστορικού και της φυσικής του δραστηριότητας. Το πυρηνικό πρόγραμμα αποτελείται από 13 συνολικά θεραπευτικές συνεδρίες, διεξαγόμενες σε εβδομαδιαία βάση, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Εργαστηρίου Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Μελετώνται έξι συμπεριφορές-στόχοι. Πέντε από αυτούς αφορούν τη διατροφή και ένας τη φυσική δραστηριότητα. Αφιερώνονται δύο παρεμβατικές συνεδρίες για κάθε συμπεριφορά. Σε κάθε συνεδρία τίθεται ένας στόχος σχετικός με την εκάστοτε υπό μελέτη συμπεριφορά. Ανά δύο συνεδρίες πραγματοποιείται εποπτεία από τους ψυχιάτρους, με σκοπό την επίλυση προβλημάτων και τη βελτίωση της θεραπευτικής σχέσης ανάμεσα στο διαιτολόγο και τον έφηβο. Η επιτυχία του προγράμματος εκτιμάται με την αξιολόγηση του ποσοστού μείωσης του υπέρβαρου και του παχύσαρκου, καθώς και της συμμόρφωσης με τους τιθέμενους στόχους.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Παχυσαρκία
Διατροφή
Διαχείριση βάρους
διαχείριση βάρους
Παχυσαρκία - Έφηβοι
παχυσαρκία


2006


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.