Ευεργετικές επιδράσεις πεπτιδίων γάλακτος στην απορρόφηση του σιδήρου και στην εκδήλωση εντερικής ανοχής

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο



Ευεργετικές επιδράσεις πεπτιδίων γάλακτος στην απορρόφηση του σιδήρου και στην εκδήλωση εντερικής ανοχής

Χήνης, Επαμεινώνδας Δ.

Οι πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος, καζεΐνες και οροπρωτεΐνες, περιέχουν στο μόριο τους βιοενεργά πεπτίδια. Τα πεπτίδια αυτά είναι ανενεργά εντός της μητρικής πρωτεΐνης αλλά μπορούν να ελευθερωθούν ή ενεργοποιηθούν κατά την ενζυματική πέψη του γάλακτος in vivo ή in vitro. Τότε, ανάλογα με τη δομή τους, μπορεί δυνητικά να ασκήσουν επίδραση στο καρδιαγγειακό, στο πεπτικό, στο ανοσολογικό και στο νευρικό σύστημα επηρεάζοντας θετικά την υγεία. Μερικά πεπτίδια είναι πολυλειτουργικά. Η προοπτική αξιοποίησης ιδιοτήτων των βιοενεργών πεπτιδίων, όπως η ικανότητά τους να δεσμεύουν μέταλλα και η δυνητική τους ικανότητα στη ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσολογικού συστήματος και στην ωρίμανση του εντέρου των βρεφών, είναι πολλά υποσχόμενη για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων όπως, η ανεπάρκεια σε σίδηρο και νοσηρών καταστάσεων, όπως αλλεργικές αντιδράσεις στις τροφές, που σχετίζονται με την ανωριμότητα του εντέρου και του ανοσολογικού συστήματος του πεπτικού. Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της υπόθεσης ότι ειδικές πεπτιδικές αλληλουχίες πρωτεϊνών αγελαδινού γάλακτος μπορεί να έχουν διττή βιολογική ιδιότητα και να δρουν ταυτόχρονα: 1ο) Ως δεσμευτικά του σιδήρου πεπτίδια, που βοηθούν στη μεταφορά και στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό συμβάλλοντας στην πρόληψη της αναιμίας και 2ο) Ως ανοσορρυθμιστικά πεπτίδια, που πιθανόν επιδρούν στο ανοσολογικό σύστημα του πεπτικού και καθοδηγούν την ανάπτυξη,την ωρίμανσή και την ανοχή του στις τροφές. Η μεθοδολογία της μελέτης βασίζεται: α) στην παραγωγή πεπτιδίων με in vitro προσομοίωση γαστρεντερικής πέψης αγελαδινού γάλακτος και εν συνεχεία απομόνωσή τους, β) στη μελέτη επίδρασης των πεπτιδίων στη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου in vitro σε μη κυτταρικό σύστημα και γ) στην εξέταση των επιδράσεων των ίδιων πεπτιδίων στα μακροφάγα και ουδετερόφιλα κύτταρα του ανοσολογικού συστήματος του πεπτικού χρησιμοποιώντας in vitro σύστημα. Από τα αποτελέσματα της μελέτης προκύπτουν στοιχεία ότι πεπτίδια που παράγονται μετά από πέψη γάλακτος in vitro ευνοούν ταυτόχρονα τη διαλυτοποίηση του σιδήρου και τροποποιούν την ανοσολογική απάντηση του γαστρεντερικού συστήματος. Επομένως ενδέχεται τα πεπτίδια αυτά μελλοντικά να μπορούν να ενσωματωθούν σε λειτουργικά τρόφιμα με στόχο να παρέχουν σίδηρο υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, συνεισφέροντας στη μείωση του προβλήματος της σιδηροπενίας, ενώ παράλληλα, θα συντελούν στην ωρίμανση του ανοσολογικού συστήματος και στην ανοχή των τροφών, ιδιότητα σημαντική για την ανάπτυξη παιδικών τροφών με βελτιστοποιημένες ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Εντερική διατροφή
Γάλα
Βιοενεργά πεπτίδια γάλακτος
βιοδιαθεσιμότητα σιδήρου
ανοσορρύθμιση εντέρου
Σίδηρος - Μεταβολισμός
επιδράσεις στην υγεία

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.