Ευεργετικές επιδράσεις πεπτιδίων γάλακτος στην απορρόφηση του σιδήρου και στην εκδήλωση εντερικής ανοχής

 
This item is provided by the institution :

Repository :
Library and Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share





Ευεργετικές επιδράσεις πεπτιδίων γάλακτος στην απορρόφηση του σιδήρου και στην εκδήλωση εντερικής ανοχής

Χήνης, Επαμεινώνδας Δ.

Οι πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος, καζεΐνες και οροπρωτεΐνες, περιέχουν στο μόριο τους βιοενεργά πεπτίδια. Τα πεπτίδια αυτά είναι ανενεργά εντός της μητρικής πρωτεΐνης αλλά μπορούν να ελευθερωθούν ή ενεργοποιηθούν κατά την ενζυματική πέψη του γάλακτος in vivo ή in vitro. Τότε, ανάλογα με τη δομή τους, μπορεί δυνητικά να ασκήσουν επίδραση στο καρδιαγγειακό, στο πεπτικό, στο ανοσολογικό και στο νευρικό σύστημα επηρεάζοντας θετικά την υγεία. Μερικά πεπτίδια είναι πολυλειτουργικά. Η προοπτική αξιοποίησης ιδιοτήτων των βιοενεργών πεπτιδίων, όπως η ικανότητά τους να δεσμεύουν μέταλλα και η δυνητική τους ικανότητα στη ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσολογικού συστήματος και στην ωρίμανση του εντέρου των βρεφών, είναι πολλά υποσχόμενη για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων όπως, η ανεπάρκεια σε σίδηρο και νοσηρών καταστάσεων, όπως αλλεργικές αντιδράσεις στις τροφές, που σχετίζονται με την ανωριμότητα του εντέρου και του ανοσολογικού συστήματος του πεπτικού. Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της υπόθεσης ότι ειδικές πεπτιδικές αλληλουχίες πρωτεϊνών αγελαδινού γάλακτος μπορεί να έχουν διττή βιολογική ιδιότητα και να δρουν ταυτόχρονα: 1ο) Ως δεσμευτικά του σιδήρου πεπτίδια, που βοηθούν στη μεταφορά και στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό συμβάλλοντας στην πρόληψη της αναιμίας και 2ο) Ως ανοσορρυθμιστικά πεπτίδια, που πιθανόν επιδρούν στο ανοσολογικό σύστημα του πεπτικού και καθοδηγούν την ανάπτυξη,την ωρίμανσή και την ανοχή του στις τροφές. Η μεθοδολογία της μελέτης βασίζεται: α) στην παραγωγή πεπτιδίων με in vitro προσομοίωση γαστρεντερικής πέψης αγελαδινού γάλακτος και εν συνεχεία απομόνωσή τους, β) στη μελέτη επίδρασης των πεπτιδίων στη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου in vitro σε μη κυτταρικό σύστημα και γ) στην εξέταση των επιδράσεων των ίδιων πεπτιδίων στα μακροφάγα και ουδετερόφιλα κύτταρα του ανοσολογικού συστήματος του πεπτικού χρησιμοποιώντας in vitro σύστημα. Από τα αποτελέσματα της μελέτης προκύπτουν στοιχεία ότι πεπτίδια που παράγονται μετά από πέψη γάλακτος in vitro ευνοούν ταυτόχρονα τη διαλυτοποίηση του σιδήρου και τροποποιούν την ανοσολογική απάντηση του γαστρεντερικού συστήματος. Επομένως ενδέχεται τα πεπτίδια αυτά μελλοντικά να μπορούν να ενσωματωθούν σε λειτουργικά τρόφιμα με στόχο να παρέχουν σίδηρο υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, συνεισφέροντας στη μείωση του προβλήματος της σιδηροπενίας, ενώ παράλληλα, θα συντελούν στην ωρίμανση του ανοσολογικού συστήματος και στην ανοχή των τροφών, ιδιότητα σημαντική για την ανάπτυξη παιδικών τροφών με βελτιστοποιημένες ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Εντερική διατροφή
Γάλα
Βιοενεργά πεπτίδια γάλακτος
βιοδιαθεσιμότητα σιδήρου
ανοσορρύθμιση εντέρου
Σίδηρος - Μεταβολισμός
επιδράσεις στην υγεία



Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)