Επίδραση της κατανάλωσης συμπληρώματος διατροφής στην αντιοξειδωτική κατάσταση φαινομενικά υγιών εθελοντών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2014 (EL)
Επίδραση της κατανάλωσης συμπληρώματος διατροφής στην αντιοξειδωτική κατάσταση φαινομενικά υγιών εθελοντών

Αυξεντίου, Γεωργία

Οι δραστικές μορφές οξυγόνου και αζώτου αποτελούν προϊόντα του φυσιολογικού κυτταρικού μεταβολισμού και σε χαμηλές έως μέτριες συγκεντρώσεις είναι απαραίτητες για πολλές σημαντικές βιολογικές λειτουργίες. Ωστόσο εαν η υπερβολική παραγωγή αυτών των δραστικών μορφών δε μπορεί να εξουδετερωθεί από την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού, οι πλεονάζουσες ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν διάφορα βιομόρια όπως λιπίδια, πρωτεΐνες και νουκλεϊνικά οξέα. Η αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού περιλαμβάνει αντιοξειδωτικά ένζυμα και αντιοξειδωτικές ουσίες που παράγονται είτε από τον οργανισμό είτε προέρχονται από τη διατροφή. Ως οξειδωτικό στρες ορίζεται η διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ προοξειδωτικών και αντιοξειδωτικών του οργανισμού και οφείλεται είτε σε αυξημένη παραγωγή ελευθέρων ριζών είτε σε ανεπάρκεια των αντιοξειδωτικών μηχανισμών. Το οξειδωτικό στρες ενοχοποιείται στην παθοφυσιολογία πολλών νοσημάτων και στη διεργασία της γήρανσης.Για τη μελέτη επιλέχθηκαν φαινομενικά υγιείς εθελοντές οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες παρέμβασης (συμπλήρωμα και εικονικό σκεύασμα) ταιριασμένες ως προς το ΔΜΣ, το φύλο, την ηλικία και τις καπνιστικές συνήθειες. Στην ομάδα με το συμπλήρωμα το ηλικιακό εύρος ήταν 32,5±5,4 και στην ομάδα με το εικονικό σκεύασμα 34,5±6,4. Οι εθελοντές έπαιρναν το συμπλήρωμα ή το εικονικό σκεύασμα για 8 εβδομάδες. Το συμπλήρωμα περιείχε μίγμα αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως βιταμίνη Ε, C, β- καροτένιο, ιχνοστοιχεία όπως σελήνιο και φυσικά αντιοξειδωτικά όπως ρεσβερατρόλη, πράσινο τσάι κα. Στους εθελοντές πραγματοποιήθηκαν ανθρωπομετρήσεις και αιμοληψίες συνολικά 3 φορές κατα τη διάρκεια της παρέμβασης. Επιπλέον συμπληρώθηκαν ερωτηματολόγια φυσικής δραστηριότητας και διατροφικών συνηθειών.Βασικός σκοπός της μελέτης ήταν να αξιολογηθεί η επίδραση του συμπληρώματος στους δείκτες οξειδωτικού στρες. Για το σκοπό αυτό οι δείκτες που μετρήθηκαν ήταν η υπεροξειδάση της γλουταθειόνης ως βασικό αντιοξειδωτικό ένζυμο, το ουρικό οξύ ως ενδογενές αντιοξειδωτικό και η αντίσταση του ορού στην ex vivo οξείδωση ως δείκτης του αντιοξειδωτικού περιεχομένου του ορού.Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν έδειξαν σημαντική διαφροποίηση μεταξύ των δυο ομάδων στη δραστικότητα του ενζύμου GPx, στα επίπεδα του ουρικού οξέος και στην αντίσταση του ορού των εθελοντών στην ex vivo οξείδωση. Η μελέτη ωστόσο συνεχίζεται και όταν ολοκληρωθούν οι μετρήσεις πιθανό να βρεθούν πιο σαφή αποτελέσματα. Επιπλέον θα συμπεριληφθούν και άλλοι πιο αξιόπιστοι δείκτες οξειδωτικού στρες όπως τα ισοπροστάνια για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την επίδραση του συμπληρώματος.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

αντιοξειδωτικά
διατροφή
Συμπληρώματα διατροφής

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2014


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.