Επίδραση δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη στη σωματική σύσταση εφήβων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Επίδραση δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη στη σωματική σύσταση εφήβων

Στράτη, Σταματία Χ.

Η παχυσαρκία στην εφηβκή ηλικία είναι σήμερα ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας καθώς τις τελευταίες 3 δεκαετίες έχει αυξηθεί κατά πολύ ο επιπολασμός της τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Κυριότεροι αιτιολογικοί παράγοντες είναι η αυξημένη πρόσληψη ενέργειας και λίπους και η καθιστική ζωή. Σκοπός: η εφαρμογή ενός προγράμματος διατροφικής παρέμβασης υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτείνη και χαμηλών υδατανθράκων σε υπέρβαρους και παχύσαρκους εφήβους για τη διαχείριση του βάρους και τη βελτίωση της σύστασης σώματος.Μεθοδολογία: Το δείγμα αποτέλεσαν 19 έφηβοι (ηλικίας 10 –17 ετών), 8 αγόρια και 9 κορίτσια, που πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν οριστεί από τους ερευνητές. Τα άτομα αυτά συμμετείχαν σε συνεδρίες με καταρτισμένο Διαιτολόγο ανά τακτά χρονικά διαστήματα όπου τους δίνονταν διαιτολόγιο υψηλό σε πρωτείνη και λίπος και χαμηλό σε υδατάνθρακες χωρίς όμως μείωση της ενεργειακής πρόσληψης. Στην αρχή και στο τέλος της παρέμβασης, η οποία διήρκησε 12 εβδομάδες, έγιναν μετρήσεις στη σύσταση σώματος των σεμμετεχόντων με τη μέθοδο της Απορροφησιομετρίας Ακτίνων Χ Διπλής Ενέργειας (Dxa).Αποτελέσματα: στατιστικά σημαντική μείωση α) του ΒΜΙ κατά 3.5% (p-value=0.0155), β) του ποσοστού του σωματικού λίπους κατά 7,8% (p-value=0.011) και γ) των γραμμαρίων του ολικού λίπους κατά 5,74% (p-value=0.0398). Επίσης, παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στην αλλαγή της μυϊκής μάζας, η οποία αυξήθηκε κατά 3.95% περίπου (p-value=0.0027) και στο ύψος το οποίο αυξήθηκε κατά 1.58% (p-value<<0.0001). Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική μεταβολή στο βάρος (p-value=0.78) και στην οστική πυκνότητα (p-value=0.93) πριν και μετά την παρέμβαση.Συμπέρασμα: η παρέμβαση με δίαιτα υψηλή σε πρωτείνη σε υπέρβαρους και παχύσαρκους εφήβους ήταν γενικά επιτυχής στη βελτίωση της σύστασης σώματος των εφήβων, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Περαιτέρω διερεύνηση απαιτείται επάνω στην επίδραση σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Έφηβοι - Διατροφή
Πρωτεΐνη - Διαιτολογικές απόψεις
έφηβοι
Πρωτεϊνη
δίαιτα
υδατάνθρακες
σύσταση
Δίαιτα
Σύσταση σώματος - Έφηβοι


2008


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.