Μελέτη επίδρασης του κορεσμού στον ουδό αντίληψης του γλυκού σε ομάδα εθελοντριών ελληνικής καταγωγής

 
This item is provided by the institution :

Repository :
Library and Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2017 (EN)

Μελέτη επίδρασης του κορεσμού στον ουδό αντίληψης του γλυκού σε ομάδα εθελοντριών ελληνικής καταγωγής

Κεφαλά, Βιργινία Α.

Η αίσθηση της γεύσης παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά των ανθρώπων, καθορίζοντας τις διατροφικές τους επιλογές. Παρόλα αυτά παραμένει λιγότερο μελετημένη σε σχέση με τις υπόλοιπες αισθήσεις. Ο κορεσμός, η όρεξη, η ψυχική και συναισθηματική κατάσταση καθώς και άλλοι παράγοντες φαίνεται να τροποποιούν την ικανότητα αντίληψης των γευστικών ερεθισμάτων, ενώ πρόσφατες μελέτες έχουν αναδείξει πιθανές επιδράσεις ορμονικών παραγόντων όπως είναι η λεπτίνη και τα ενδοκανναβινοειδή στις χημικές αισθήσεις. Στην παρούσα εργασία εξετάστηκε η επίδραση του κορεσμού στο κατώφλι ανίχνευσης της γλυκιάς γεύσης σε ομάδα εθελοντριών ελληνικής καταγωγής. Το πειραματικό πρωτόκολλο της μελέτης στην οποία συμμετείχαν, αποσκοπούσε στο να ανιχνεύσει γενετικούς παράγοντες που τροποποιούν την αίσθηση του γλυκού. Η κατάσταση του κορεσμού συσχετίστηκε με τον ουδό αντίληψης της γλυκιάς γεύσης με τον υπολογισμό των Καλύτερα Εντοπισμένων Κατωφλίων (ΚΕΚ) με τη μέθοδο της αύξουσας εναλλακτικής υποχρεωτικής επιλογής των ορίων (AFC). Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικό με την κατάσταση κορεσμού, πείνας και διάθεσης για κατανάλωση τροφής και υποβλήθηκαν σε οργανοληπτική δοκιμασία με επτά συγκεντρώσεις διαλυμάτων σουκρόζης που παρουσιάστηκαν κατά αύξουσα συγκέντρωση. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων δεν ανέδειξε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ του αναφερόμενου αισθήματος κορεσμού, πείνας ή διάθεσης για κατανάλωση τροφής παρά την παρατήρηση μιας τάσης αντίστροφης συσχέτισης μεταξύ κορεσμού, πείνας και ουδού αντίληψης της γλυκύτητας. Σημαντικός περιορισμός της μελέτης υπήρξαν οι αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες της πειραματικής διαδικασίας και τα κριτήρια ένταξης και αποκλεισμού των εθελοντριών διαμορφώνοντας έτσι ένα υποβέλτιστο πλαίσιο σχεδιασμού για την διερεύνηση της συγκεκριμένης ερευνητικής υπόθεσης.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Λεπτίνη
Γεύση
κορεσμός
ενδοκανναβινοειδή
λεπτίνη
ουδός
γλυκό


2017-10-19


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)