Επίδραση της οικονομικής κρίσης στις διαιτητικές επιλογές των ηλικιωμένων ατόμων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Επίδραση της οικονομικής κρίσης στις διαιτητικές επιλογές των ηλικιωμένων ατόμων

Παπαχρονόπουλος, Χρήστος Γ.

Οι διαιτητικές συνήθειες των ατόμων επηρεάζονται από πλήθος παραγόντων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και κοινωνικο-οικονομικοί παράμετροι. Παρ΄όλο που η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει δυσμενή επίδραση στην κατάσταση υγείας των ατόμων, άγνωστο παραμένει αν και κατά πόσο έχει επηρεάσει τη δίαιτα τους.Σκοπός της παρούσας ποιοτικής μελέτης ήταν η εξέταση των παραγόντων που επηρεάζουν τις διαιτητικές επιλογές των ηλικιωμένων καθώς και το πώς έχει επιδράσει η οικονομική κρίση σε αυτές.Ακολουθήθηκε η μεθοδολογία των ομάδων εστίασης. Πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις όπου τα άτομα ερωτήθηκαν σχετικά με παράγοντες που καθορίζουν τις διαιτητικές τους επιλογές και τις πιθανές αλλαγές στην επιλογή τροφίμων ως απόρροια της οικονομικής κρίσης. Ο πιο σημαντικός παράγοντας που αναφέρθηκε ότι επηρεάζει τις διαιτητικές επιλογές είναι η υγεία. Άλλοι παράγοντες είναι η γεύση και η χώρα προέλευσης των τροφίμων καθώς και η οικογενειακή κατάσταση και η εικόνα σώματος των ηλικιωμένων. Αν και λιγότεροι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην οικονομική κρίση, όταν ερωτήθηκαν συγκεκριμένα για αυτήν, οι περισσότεροι ανέφεραν ότι έχουν μειώσει την ποσότητα τροφίμων που αγοράζουν και ότι αναζητούν τρόφιμα που είναι σε προσφορά. Επιπλέον, έχουν μειώσει την κατανάλωση κάποιων «ακριβών» τροφίμων, όπως κρέατος, ψαριών, τυριών και κάποιων εξωτικών φρούτων και λαχανικών, ενώ έχουν αυξήσει την κατανάλωση μικρών ψαριών, ως πιο οικονομικά.Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις διαιτητικές συνήθειες και επιλογές των ηλικιωμένων και αξίζει να γίνει μια πιο ενδελεχής αξιολόγηση μέσω ποσοτικής μελέτης. Σε κάθε περίπτωση, οι επιδράσεις της οικονομικής κρίσης, αλλά και άλλοι κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες, θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’όψιν σε διατροφικές παρεμβάσεις στους ηλικιωμένους.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Διατροφικές συνήθειες - Ηλικιωμένοι - Ελλάδα
Διατροφικές συνήθειες - Οικονομικές απόψεις
Οικονομική κρίση
επιλογές τροφίμων
Οικονομική κρίση - Ελλάδα
ηλικιωμένοι
διαιτητικές συνήθειες
ομάδες εστίασης


2017-10-10


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.