Σύγκριση της μεταβολής δεικτών οξειδωτικού στρές υγιών και παχύσαρκων εθελοντών στη φόρτιση γλυκόζης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Σύγκριση της μεταβολής δεικτών οξειδωτικού στρές υγιών και παχύσαρκων εθελοντών στη φόρτιση γλυκόζης

Καρανίκκη, Ευαγγελία Κ.

Θεωρητικό υπόβαθρο: Η μεταγευματική υπεργλυκαιμία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων σε διαβητικό και σε μη διαβητικό πληθυσμό. Οι προτεινόμενοι μηχανισμοί είναι η αύξηση του ενδοκυττάριου οξειδωτικού στρες, η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και η διαταραχή του πηκτικού μηχανισμού. Σκοπός Η διερεύνηση της επίδρασης οξείας υπεργλυκαιμίας επί εδάφους παχυσαρκίας ή μη, στα επίπεδα πρωτεϊνικών καρβονυλίων (PC) ως δείκτη οξειδωτικού στρες.Μεθοδολογία: 12 νορμοβαρείς και 8 παχύσαρκοι εθελοντές υποβλήθηκαν σε δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη με λήψη 75γρ γλυκόζης. Λήφθηκε πλάσμα πριν και για 7 χρονικές μετά τη φόρτιση έως και τις 4h. Προσδιορίστηκαν τα επίπεδα PC και καθορίστηκε η ποσότητα πρωτεΐνης με τη μέθοδο Bradford.Αποτελέσματα : Ανιχνεύονται χαμηλότερα ποσά PC στους παχύσαρκους, παρ' ότι παρουσιάζουν υπεργλυκαιμία και υπερινσουλιναιμία. Διαγράφεται ανοδική πορεία PC και στις δυο ομάδες ελέγχου, όμως συνεχίζεται στους παχυσάρκους, μετά τα 240 λεπτά. Συσχετίζεται αρνητικά η %μεταβολή PC στα 180 λεπτά με το μέγιστο έπαρμα καμπύλης γλυκόζης, ενώ συσχετίζεται θετικά με την μεταβολή στα 240 λεπτά. Τα επίπεδα PC νηστείας και αργότερα το μέγεθος μεταβολής τους συσχετίστηκαν με βιοχημικούς δείκτες και ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά. Υπάρχει ισχυρή αρνητική συσχέτιση PC με το αντιοξειδωτικό ένζυμο GPx3 στο χρόνο μηδέν.Συζήτηση: Τα επίπεδα πρωτεϊνικών καρβονυλίων δεν επηρεάζονται από την παχυσαρκία μετά από φόρτιση 75γρ γλυκόζης. Και άρα η ~20% αύξηση των επιπέδων PC στις δυο ομάδες πιθανόν να οφείλεται στην οξεία υπεργλυκαιμία.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Παχυσαρκία
πρωτεϊνικά καρβονύλια
Γλυκόζη
Γλυκαιμία - Διαιτολογικές απόψεις
Γλυκαιμικός δείκτης
μεταγευματική υπεργλυκαιμία
Οξειδωτικό στρες
οξειδωτικό στρες
παχυσαρκία


2017-10-23


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.