Ιστορική γεωγραφία ασιατικών πολεμικών τεχνών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Ιστορική γεωγραφία ασιατικών πολεμικών τεχνών

Κυπριώτης, Δημήτριος Σ.

Από την αρχαιότητα έως σήμερα, σε ολόκληρο τον κόσμο έχει εμφανιστεί και διαδοθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός πολεμικών τεχνών. Τι είναι όμως αυτό που λέγεται πολεμική τέχνη και από πού προέρχεται γεωγραφικά όλη αυτή η κληρονομιά που περνά από γενιά σε γενιά; Τι θεωρείται πνεύμα στις πολεμικές τέχνες και έχουν άραγε διατηρήσει την ξεχωριστή «πολιτισμική ταυτότητά» τους ή, τελικά, οι περισσότερες έχουν χάσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους με το πέρασμα του χρόνου; Η συγκεκριμένη μελέτη θα προσπαθήσει να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις στον αναγνώστη ως προς τα παραπάνω διατυπωμένα ερωτήματα και να διερευνήσει την ιστορική γεωγραφία των ασιατικών πολεμικών τεχνών. Αρχικά, θα εστιάσουμε στην ιστορική γεωγραφία των πολεμικών τεχνών ξεκινώντας από την αρχαία Ελλάδα και καταλήγοντας σε χώρες τις Ασίας, όπου και αναπτύχθηκαν οι πολεμικές τέχνες που πρόκειται να αναλύσουμε. Ο κύριος διαχωρισμός τους στη συγκεκριμένη μελέτη ορίζεται σε τρεις χώρες: Ιαπωνία, Κορέα και Κίνα. Iδιαίτερη ανάλυση θα γίνει και στη φιλοσοφία και το πνεύμα των ασιατικών παραδοσιακών πολεμικών τεχνών, εστιάζοντας στην προσαρμογή τους στον δυτικό κόσμο, καθώς και στα ήθη και τις αξίες που τις χαρακτηρίζουν. Με λεπτομερή επίσης ανάλυση, θα περιγραφεί ο ρόλος της θρησκείας και του διαλογισμού στις πολεμικές τέχνες, που συνιστούν εξάλλου την πεμπτουσία της ύπαρξής τους. Τέλος, ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στο πώς οι αρχές αυτές των τεχνών έχουν υιοθετηθεί, εξελιχθεί ή και απορριφθεί από τον δυτικό κόσμο. Με σκοπό τη διερεύνηση της επιρροής των πολεμικών τεχνών σήμερα, η παρούσα έρευνα θα προσεγγίσει επίσης αξιόλογους δασκάλους, πραγματοποιώντας συνεντεύξεις μαζί τους και καταλήγοντας σε σημαντικά συμπεράσματα.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Ανατολή
Γεωγραφία
Πολεμικές Τέχνες
Ιστορία
Ασία
Πολεμικές τέχνες - Ιστορία


2017-10-20


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.