Τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών ασθενών με σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, μετά από εξάμηνη παρέμβαση

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2017 (EL)
Τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών ασθενών με σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, μετά από εξάμηνη παρέμβαση

Μουράτη, Ειρήνη Δ.

Εισαγωγή-Σκοπός: Η αποφρακτική άπνοια ύπνου (Obstructive Sleep Apnea- OSA) αποτελεί μια χρόνια υπνική διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες πλήρεις ή μερικές διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, ως αποτέλεσμα της απόφραξης των ανώτερων αεραγωγών (ΑΕ). Σήμερα αναγνωρίζεται ως ένα συστηματικό νόσημα το οποίο σχετίζεται ισχυρά με την παχυσαρκία. Σκοπός της παρούσας εργασίας, η οποία αποτελεί μέρος μιας υπό εξέλιξη τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης κλινικής δοκιμής, ήταν να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα μιας εξάμηνης παρέμβασης, βασισμένης στην απώλεια βάρους μέσω της υιοθέτησης ενός μεσογειακού τρόπου ζωής, στις διατροφικές συνήθειες των εθελοντών της μελέτης.Μεθοδολογία: Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 86 παχύσαρκοι ασθενείς οι οποίοι πληρούσαν τα κριτήρια εισαγωγής. Ύστερα από την τυχαιοποίηση, 43 ασθενείς εντάχθηκαν στην ομάδα ελέγχου και 43 ασθενείς εντάχθηκαν στην ομάδα εντατικής παρέμβασης. Στο σύνολο του δείγματος πραγματοποιήθηκε λήψη ιατρικού ιστορικού, μελέτη ύπνου, μέτρηση ανθρωπομετρικών παραμέτρων και αξιολόγηση των διαιτητικών συνηθειών. Η ομάδα ελέγχου κατά την αρχική αξιολόγηση, παράλληλα με τη χρήση CPAP, έλαβε κάποιες γενικές οδηγίες για υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής ενώ στην ομάδα εντατικής παρέμβασης διενεργήθηκε πρόγραμμα συμβουλευτικής με στόχο τη μείωση του σωματικού βάρους και την υιοθέτηση ενός μεσογειακού τρόπου ζωής.Αποτελέσματα: Κατά την εξάμηνη αξιολόγηση, φάνηκε ότι η ομάδα εντατικής παρέμβασης μείωσε την ημερήσια προσλαμβανόμενη ενέργεια, την πρόσληψη ολικών λιπιδίων, επεξεργασμένων δημητριακών, πατάτας, κόκκινου κρέατος, γλυκών και αναψυκτικών, ενώ αύξησε την κατανάλωση διαιτητικών ινών, γάλακτος και γιαουρτιού χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, φρούτων και χυμών, ψαριών και οσπρίων. Αύξηση παρατηρήθηκε και στον δείκτη MedDietScore.Συμπεράσματα: Στην παρούσα μελέτη η εξάμηνη παρέμβαση σε ασθενείς με OSA κατάφερε να βελτιώσει τις διατροφικές συνήθειες και την προσκόλληση στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής, καθώς και να μειώσει σημαντικά την ημερήσια προσλαμβανόμενη ενέργεια.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Τρόπος ζωής - Υγιειονολογικές απόψεις
Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου
Μεσογειακή δίαιτα
Διατροφικές συνήθειες
μεσογειακός τρόπος ζωής
μεσογειακή δίαιτα
Σωματικό βάρος
διαιτητικές συνήθειες
Αποφρακτική άπνοια ύπνου
μείωση σωματικού βάρους

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2017-10-12


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.