Γευματικές συνήθειες γυναικών στην εμμηνόπαυση: Συσχέτιση με δείκτες παχυσαρκίας και αγγειακής λειτουργίας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2018 (EL)

Γευματικές συνήθειες γυναικών στην εμμηνόπαυση: Συσχέτιση με δείκτες παχυσαρκίας και αγγειακής λειτουργίας

Καραγκούνη, Ηλιάνα Κ.

Εισαγωγή:Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες αποτελούν μια πληθυσμιακή ομάδα υψηλού κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα.Σκοπός: Μελέτη της σχέσης μεταξύ των γευματικών συνηθειών (συχνότητα κατανάλωσης γευμάτων, συχνότητα κατανάλωσης πρωινού γεύματος, σύσταση πρωινού γεύματος) σε δείκτες παχυσαρκίας και αγγειακής λειτουργίαςΜέθοδος: Δείγμα της μελέτης ήταν 638 γυναίκες που προσήλθαν στο εξωτερικό ιατρείο Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης του Αρεταίειου Νοσοκομείου Αθηνών. Η εμμηνόπαυση αποτέλεσε βασικό κριτήριο ένταξης. Καταγράφηκαν ανθρωπομετρικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά, ιατρικό και γυναικολογικό ιστορικό των γυναικών. Πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση της σωματικής δραστηριότητας, διατροφική αξιολόγηση και εκτίμηση βιοχημικών και ορμονικών δεικτών.Αποτελέσματα: Η μέση ηλικία του δείγματος ήταν 57,7 ±7,6 έτη, ενώ ο ΔΜΣ ήταν 27,9 ± 5,0 kg/m2. Τα μοντέλα γραμμικής παλινδρόμησης έδειξαν σημαντική αρνητική συσχέτιση μεταξύ συχνότητας κυρίως γευμάτων και δερματοπτυχής τρικεφάλου, ενώ αύξηση της ενεργειακής πυκνότητας και της περιεκτικότητας του πρωινού γεύματος σε υδατάνθρακες σχετίστηκε θετικά με το συγκεκριμένο δείκτη παχυσαρκίας. Αύξηση του ποσοστού υδατανθράκων επί της ενέργειας του πρωινού σχετίστηκε αρνητικά με το πάχος διακλάδωσης καρωτίδας. Οι γυναίκες υψηλής και μέτριας προσκόλλησης στη Μεσογειακή δίαιτα είχαν σημαντικά χαμηλότερους δείκτες παχυσαρκίας, υψηλότερο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, σε σύγκριση με τις γυναίκες χαμηλής προσκόλλησης στο συγκεκριμένο διαιτητικό πρότυπο. Συμπεράσματα: Ο επαναπροσδιορισμός των γευματικών συνηθειών αποτελεί βασική παράμετρο διαμόρφωσης του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών νοσημάτων στην ομάδα των εμμηνοπαυσιακών γυναικών.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

γευματικές συνήθειες
Μεσογειακή δίαιτα
Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
καρδιαγγειακά νοσήματα
εμμηνόπαυση
Διατροφικές συνήθειες - Γυναίκες
Παχυσαρκία - Γυναίκες
Καρδιαγγειακό σύστημα - Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
παχυσαρκία


2018-02-20


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.