Διαιτητικές συμπεριφορές και δείκτες πρώιμης αγγειακής δυσλειτουργίας

 
This item is provided by the institution :

Repository :
Library and Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2018 (EN)

Διαιτητικές συμπεριφορές και δείκτες πρώιμης αγγειακής δυσλειτουργίας

Τζελέφα, Βασιλική Π.

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται ευρέως τα διατροφικά πρότυπα, τα οποία αποτυπώνουν το σύνολο σχεδόν των διατροφικών συνηθειών που υιοθετούν τα άτομα. Παρόλο που η αγγειακή λειτουργία συνδέεται άμεσα με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι μελέτες που διερευνούν τις διαιτητικές συμπεριφορές σε σχέση με δείκτες πρώιμης αγγειακής δυσλειτουργίας είναι ελάχιστες και τα συμπεράσματα τους δεν είναι πάντα σε συμφωνία.Σκοπός: Η διερεύνηση της πιθανής σχέσης των a-posteriori διατροφικών προτύπων με δείκτες πρώιμης αγγειακής δυσλειτουργίας σε ενήλικα άτομα με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.Μεθοδολογία: Σε 470 άτομα πραγματοποιήθηκε πλήρης αγγειακός έλεγχος (περιφερική και κεντρική αρτηριακή πίεση, PWV, AI, IMT) και διπλές τηλεφωνικές ανακλήσεις. Για τον προσδιορισμό των διατροφικών προτύπων χρησιμοποιήθηκε η Ανάλυση σε Κύριες ΣυνιστώσεςΑποτελέσματα: Παρατηρήθηκε θετική συσχέτιση του διατροφικού πρότυπου 1 (αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλλαντικών, αλκοολούχων ποτών) με τον δείκτη ΑΙ και θετική συσχέτιση του δεύτερου (μειωμένη κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης και αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών, αλμυρών/γλυκών σνακ) με την περιφερική και κεντρική διαστολική αρτηριακή πίεση. Τέλος, το τρίτο (αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών, τυριών χαμηλών σε λιπαρά, μειωμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών, τυριών πλήρη σε λιπαρά) συσχετίστηκε αρνητικά με τις κεντρικές πιέσεις, τους δείκτες ΑΙ και ΙΜΤ.Συμπεράσματα: Η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλλαντικών, αλκοολούχων ποτών, επεξεργασμένων δημητριακών, διαφόρων αλμυρών/γλυκών σνακ και γαλακτοκομικών, τυριών υψηλών σε λιπαρά πιθανόν να επιβαρύνουν την αγγειακή λειτουργία, ενώ η αυξημένη κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης και η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών, τυριών χαμηλών σε λιπαρά πιθανόν βελτιώνει τη λειτουργία των αγγείων. Όμως, είναι απαραίτητες περισσότερες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα αυτά.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Διατροφή
δείκτες
διατροφικά πρότυπα
Καρδιαγγειακό σύστημα - Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
καρδιαγγειακά
αγγειακή δυσλειτουργία


2018-02-22


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)