Κλινικοί και συμπεριφοριστικοί προσδιοριστές «Υγιούς» γήρανσης : μελέτη MEDIS

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2018 (EL)

Κλινικοί και συμπεριφοριστικοί προσδιοριστές «Υγιούς» γήρανσης : μελέτη MEDIS

Γκουβάς, Κωνσταντίνος Χ.

Εισαγωγή: Η γήρανση είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο που επηρεάζει όλους τους ανθρώπους. Παρόλα αυτά ο ρυθμός και η έκτασή της διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για παράδειγμα άλλοι ηλικιωμένοι μπορεί να υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες, αδυναμία να αυτοεξυπηρετηθούν, να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την μνήμη τους και συχνά να βιώνουν την κοινωνική απομόνωση. Από την άλλη, υπάρχουν ηλικιωμένοι που βιώνουν την γήρανσή τους με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από τους πρώτους, καθώς δεν πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, είναι σωματικά δραστήρια και πνευματικά οξυδερκείς και περνούν τον περισσότερο χρόνο τους μέσα στην εβδομάδα με την οικογένεια και τους φίλους τους. Η βιβλιογραφία ορίζει την γήρανση των τελευταίων ως υγιή. Αναπόφευκτα η μελέτη όλων των παραγόντων που μπορούν να επάγουν την υγιή γήρανση, όπως βιολογικών, περιβαλλοντικών, κλινικών και συμπεριφοριστικών είναι κεφαλαιώδους σημασίας στην υιοθέτηση πολιτικών δημόσιας υγείας που στόχο θα έχουν όχι μόνο την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των τωρινών ηλικιωμένων αλλά θα έχουν και προληπτική δράση προστατεύοντας τις νεώτερες γενιές από συμπεριφορές που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την γήρανσή τους. Σκοπός: Η μελέτη των κλινικών και συμπεριφοριστικών προσδιοριστών της υγιούς γήρανσης.Υλικό και Μέθοδος: Από το 2005-2017, 3131 άτομα ηλικίας >65 ετών, από 26 νησιά της Μεσογείου και την ηπειρωτική Μάνη, συμμετείχαν εθελοντικά στην επιδημιολογική μελέτη MEDIS, και από τους οποίους, με την χρήση ενός ερωτηματολογίου, καταγράφηκε ένα πλήθος κοινωνικο-δημογραφικών, κλινικών, και διατροφικών χαρακτηριστικών αλλά και συμπεριφορών του τρόπου ζωής. Από τα δεδομένα της μελέτης προέκυψε ένας αθροιστικός δείκτης της υγιούς γήρανσης, μέσω του οποίου αναζητήθηκε η συσχέτιση των παραπάνω χαρακτηριστικών με την υγιή γήρανση. Αποτελέσματα: Η υψηλή ενεργειακή πρόσληψη, η απώλεια σκελετικής μυϊκής μάζας, η άνοδος του ποσοστού του σωματικού λίπους, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του 2009 και το αυξημένο σκορ αξιολόγησης διανοητικής κατάστασης φαίνεται πώς σχετίζονται αρνητικά με τον δείκτη υγιούς γήρανσης, ενώ αντίθετα η γονεϊκή μακροζωία, η πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά διατροφή, η χρήση του αυτοκινήτου και το ύψος συνδέονται θετικά με τον δείκτη υγιούς γήρανσης ακόμα κα μετά την προσαρμογή ως προς διάφορους συγχυτικούς παράγοντες. Συμπεράσματα: Η διατροφή, η σύσταση σώματος, η οικονομική κατάσταση, η χρήση αυτοκινήτου, η γονεϊκή μακροζωία, η διανοητική κατάσταση και το ύψος φαίνεται πώς συσχετίζονται με την υγιή γήρανση.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

επιτυχής γήρανση
ηλικιωμένοι
ύψος
καρδιαγγειακά νοσήματα
υγιής γήρανση
Γήρανση - Διαιτολογικές απόψεις
Καρδιαγγειακό σύστημα - Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Μεσογειακά νησιά


2018-02-22


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.