Ορισμοί της μεσογειακής διατροφής: διερεύνηση με βάση την ιατρική βιβλιογραφία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2018 (EL)

Ορισμοί της μεσογειακής διατροφής: διερεύνηση με βάση την ιατρική βιβλιογραφία

Παπακωνσταντοπούλου, Αγγελική Ν.

Πολλές μελέτες εδώ και αρκετές δεκαετίες έχουν αναδείξει την αντίστροφη συσχέτιση της Μεσογειακής Διατροφής (ΜΔ) με την εμφάνιση πλήθους νοσημάτων και κλινικών καταστάσεων. Ωστόσο, μεταξύ των μεθόδων που χρησιμοποιούνται κάθε φορά για την αξιολόγηση και τον καθορισμό της, υπάρχουν αντιφάσεις. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η συγκέντρωση πληροφοριών γύρω από τον όρο «Μεσογειακή Διατροφή» και το πώς ορίζεται συνήθως στην ιατρική βιβλιογραφία. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση στις βάσεις δεδομένων: PubMed, Scopus, Science Direct και Google Scholar και οι ορισμοί που ανακτήθηκαν περιέγραφαν τη ΜΔ με βάση: (α) γενικές οδηγίες, (β) συχνότητα κατανάλωσης επιμέρους τροφίμων ή/και ομάδων τροφίμων, (γ) συμμετοχή επιμέρους τροφίμων ή/και ομάδων τροφίμων στη δίαιτα, (δ) συμμετοχή επιλεγμένων θρεπτικών συστατικών στη διαιτητική πρόσληψη και (ε) περιεκτικότητα σε βιοδραστικά συστατικά. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι τα βασικά στοιχεία της ΜΔ είναι: το ελαιόλαδο, τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Η σημαντική διαφορά στο διατροφικό αυτό πρότυπο είναι ο παραδοσιακός, οικολογικός και κοινωνικός χαρακτήρας των γευμάτων. Αξιοσημείωτη είναι, ακόμη, η υψηλή περιεκτικότητά του σε διαιτητικές ίνες και πολυφαινόλες και η χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Συγκεντρωτικά, από τη μελέτη φάνηκε πως μέσα στην επιστημονική κοινότητα και τον πληθυσμό γενικότερα, δεν υπάρχει ενιαία μεσογειακή διατροφή, αλλά μάλλον υπάρχουν τόσα μεσογειακά πρότυπα διατροφής, όπως υπάρχουν και πολλές μεσογειακές χώρες. Το φαινόμενο του ορισμού της ΜΔ είναι αρκετά πολύπλοκο, καθώς οι διάφοροι ορισμοί διαφοροποιούνται ανάλογα το πώς χρησιμοποιούνται στις μελέτες.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Διατροφή
Μεσογειακή δίαιτα
Διατροφή - Υγεία
ορισμός
διατροφικό πρότυπο
θρεπτικά συστατικά
Μεσογειακή διατροφή


2018-03-01


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.