Σχεδιασμός τράπεζας δεδομένων για συστατικά της ελληνικής κουζίνας με προστιθέμενη διατροφική αξία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2018 (EL)

Σχεδιασμός τράπεζας δεδομένων για συστατικά της ελληνικής κουζίνας με προστιθέμενη διατροφική αξία

Τραχανά, Δήμητρα Β.

H ελληνική κουζίνα αποτελεί έναν όρο, ο οποίος περιγράφει την παραδοσιακή κουζίνα της Ελλάδας. Χαρακτηρίζεται καιως Μεσογειακή, ενώ ταυτόχρονα έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τις παραδοσιακές κουζίνες της Ιταλίας και της Ισπανίας. Η ελληνική μαγειρική χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά, το ψάρι, το κρασί και τα παράγωγά του. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας καταναλώνονται σε μικρότερες ποσότητες. Επίσης, πολύ σημαντικά προϊόντα της ελληνικής κουζίνας είναι οι ελιές, ο τραχανάς, το σουσάμι-ταχίνι, οι ντομάτες, οι πιπεριές, οι ξηροί καρποί, το μέλι, η μαστίχα Χίου και διάφορα φρούτα. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι ο σχεδιασμός μίας τράπεζας δεδομένων για τα πιο συνηθισμένα συστατικά της ελληνικής κουζίνας με προστιθέμενη διατροφική αξία. Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν τα ακόλουθα συστατικά : το ελαιόλαδο, οι ελιές, η μαστίχα Χίου, ο τραχανάς, το σουσάμι-ταχίνι, το γιαούρτι και το μέλι. Η μεθοδολογική προσέγγιση αρχικά βασίστηκε στην αναζήτηση μελετών, επιστημονικών άρθρων και βιβλιογραφικών πηγών σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων. Μετέπειτα, έγινε καταγραφή όλων τωνπληροφοριών και τέλος,ολοκληρώθηκε με το σχεδιασμό μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων. Αυτή η φόρμα δεδομένων μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book), ιστοσελίδας, εφαρμογών για έξυπνες συσκευές (android, iphone), παρουσιάσεων σε σταθμούς πληροφόρησης (info stand, kiosk), τηλεκείμενου σε τηλεοράσεις. Είναι χρήσιμη ηλεκτρονική πληροφορία για σπουδαστές και εκπαιδευτικούς, για τουρίστες, για κάθε επαγγελματία του χώρου της διατροφής και συμβάλλει σε μία υγιεινή διατροφή, προωθώντας ταυτόχρονα τη Δημόσια Υγεία.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Διατροφική πληροφορική
Ελληνική
σουσάμι
Μαγειρική
Σουσάμι
γιαούρτι
μέλι
Γιαούρτι
ελιές
Ελιά
Διατροφοδραστικά συστατικά
Μέλι
Ελαιόλαδο


2018-03-01


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.